A higiéniai papírtermékeket gyártó olasz Lucart csoport 12 000 négyzetméteres üzemet épített Nyergesújfalu ipari parkjában, amelyben az olasz és franciaországi gyáraikban készült termékeket dolgozzák fel Közép-Európa piacaira.

A vállalat tájékoztatása szerint a beruházás értéke meghaladja a 3,5 milliárd forintot. A gyárban jelenleg 72 embert foglalkoztatnak, a kapacitás bővítésével további munkatársak felvételét tervezik.

Az üzemben újrahasznosított papír alapanyagból állítanak elő kis kiszerelésben ipari papírtekercset, hajtogatott papírtörlőt, orvosi papírlepedőt és toalettpapírt. A termékek az ipari felhasználókhoz és a lakossági fogyasztókhoz is eljutnak, Magyarországon kívül főként Bulgáriába, Csehországba, Horvátországba, Lengyelországba, Romániába, Szerbiába és Szlovákiába.

A vállalatcsoport környezetvédelmi politikájával összhangban a nyergesújfalui üzem is meg kívánja szerezni az uniós ökocímke tanúsítványokat.

A Lucart csoport 2016 nyarán lépett a magyar piacra, amikor felvásárolta hasonló termékekkel foglalkozó, korábbi partnerét, az esztergomi Bokk Paper Kft.-t. Massimo Pasquini, a Lucart Csoport vezérigazgatója akkor elmondta, a magyar partner megvásárlása volt a legideálisabb lépés a cég közép-kelet-európai terjeszkedéséhez.

A Pasquini család által 1953-ban alapított Lucart Olaszországban vezető az újrahasznosított anyagokból készült, ipari felhasználású higiéniai papírtermékek piacán, illetve egyike Európa öt legnagyobb szereplőjének a szektorban.

2013-ban indított kezdeményezése során például többek között iskolákban és közintézményekben gyűjtött italos kartondobozokból gyártott egészségügyi papírtermékeket, amelyeket a gyűjtés helyszínén használtak fel. A projekt során 2017-ig 3,6 milliárd egyliteres italos kartondobozt hasznosítottak újra, ezzel 1,6 millió fát mentettek meg a kivágástól. A Lucart 2017-ben a papírgyártásban 54 százalékban már újrahasznosított anyagokat használt a szűz cellulóz helyett.

A Lucart termelési kapacitása meghaladja az évi 360 000 tonna papírt. Összesített bevétele meghaladja a 450 millió eurót, több mint 1500 alkalmazottat foglalkoztat 10 gyárában, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban és Spanyolországban. (MTI)