Az állami milliárdok ellenére sem kerülhette el vesztét a pápai húsüzem, az elmúlt években jelentős adósságot felhalmozó vállalat ellen pénteken kért felszámolást a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat. A mintegy 800 dolgozó sorsa a felszámoló kezében van.

Felszámolás alá került a korábban jelentős állami tőkeinjekcióval megmentett pápai húsüzem. A Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., valamint a Pápai Hús Kft. felszámolását maga a gyár tulajdonosi jogait gyakorló pápai önkormányzat kezdeményezte a Veszprém Megyei Törvényszéknél – írja a Magyar Idők.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Pápai Hús-csoport tartalékai november elejére kimerültek, ráadásul a korábban jelentős oroszországi export ellehetetlenülése is tovább rontott a helyzeten. Ennek ellenére a termelés egyelőre zavartalanul folyik a gyárban, a dolgozók is megkapták a novemberben esedékes bérüket.

Nem most került először bajba a mintegy 800 embert foglalkoztató húsipari cég. A gyár működése 2012-ben bizonytalanodott el, ekkor az önkormányzat csaknem 1,5 milliárd forintot kapott az államtól az üzem megmentésére. A nehéz helyzetben lévő húsipari cég így került a város tulajdonába. Időközben újabb segítség érkezett a Földművelésügyi Minisztérium, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről, ennek ellenére nem sikerült elkerülni a csődöt: 2013-ban a vállalat csődvédelembe menekült.

Potenciális vásárlóról egyelőre nem tudni, néhány hónapja egy tajvani befektető érdeklődött az üzem iránt, az egyeurós ajánlatára viszont nem volt vevő az önkormányzat.