Nyolcmilliárd forintért kínálja a felszámoló a 20 hektáros budapesti Európa Center üzleti és logisztikai parkot. A beruházó Terra Invest csődjét a válság és a devizahitel okozta, az üzleten valószínűleg az állam is nagyot bukik.

Pályázatot írt ki a budapesti Európa Center üzleti és logisztikai parkra a beruházó Terra Invest Zrt. felszámolását végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A főváros IV. kerületében, a Megyeri híd pesti hídfőjénél található, közel 22 hektáros területen – a létesítmény internetes oldala szerint – mintegy 60 ezer négyzetméter raktárhelyiség, nyolcezer négyzetméter bemutatóterem és kétezer négyzetméter irodaterület található – ezek jelentős részét bérlők használják.

Az Európa Center irányára nyolcmilliárd forint, ám ennél mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a logisztikai központot meg kívánja vásárolni. Az ingatlanra a Raiffeisen Banknak két jelzáloga is be van jegyezve, az egyetemleges értéke 10,7 milliárd, míg a keretbiztosítéki jelzálogé 2,7 milliárd forint. Emellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal javára is be van jegyezve egy végrehajtási jog 72,2 millió forint értéken. Aki mindezek mellett is fantáziát lát a raktárbázisban, az január 18-ig tehet ajánlatot.

Az Európa Center üzleti és logisztikai parkot az egykori Dobó-laktanya területén alakította ki a Terra Invest. A társaság az egyik leggazdagabb magyar, az ingatlanfejlesztésben, turizmusban és energiaiparban érdekelt Wicha József érdekeltségébe tartozott, de 2006-ban beszállt a cégbe a Magyar Fejlesztési Bank fejlesztési tőkealapja is, amely 3,1 milliárd forintos alaptőke-emeléssel közel 49 százalékos részesedést szerzett.

A Terra Invest vesztét a 2008-as pénzügyi és gazdasági válság nyomán kialakult helyzet okozta. A társaság devzahitelből fejlesztette az Európa Centert, a forint gyengülése nyomán emelkedő törlesztőrészleteket azonban nem tudta kigazdálkodni, ráadásul a krízis nyomán csökkent a kereslet az üzleti parki szolgáltatások iránt is. 

A társaság 2014 elején csődöt jelentett, ám nem tudott megállapodni a hitelező Raiffeisen Bankkal és így végül ősszel elindult a cég felszámolása. A kormány tavaly májusban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Terra Investet, ekkor került át a cég felszámolása a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-hez.