Vevőt keres a százéves Hotel Savariára az egykor a szálloda felújítását tervező beruházócég felszámolója. Az épület utoljára harminc éve esett át alaposabb renováláson.

Pályázatot írt ki a szombathelyi Hotel Savariára a szállodát tulajdonló IGN Zrt. felszámolója, a Cél-Org Tanácsadó Kft. A Szombathely belvárosában, egy kétezer négyzetméteres telken álló, összesen ötezer négyzetméter alapterületű épületre március 8-ig lehet ajánlatot tenni, az irányár 560 millió forint. A szállodára a szombathelyi önkormányzatnak elővásárlási joga van.

Ám nem csak a vételár miatt kell mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki meg kívánja a vásárolni a százéves Hotel Savariát. A szállodát utoljára 1985-ben újították fel, és akkor a 90 szobából mindössze harmincban alakítottak ki fürdőszobát, további harmincban zuhanyzó kapott helyet, míg a többi esetében a folyósokon kialakított közös fürdőt használhatnák a vendégek.

A Hotel Savariát a ’90-es évek végén vásárolta meg az IGN tulajdonosainak egy másik érdekeltsége, amely a szálloda felújítását tervezte. A hotelt 2005-ben zárták be, és az általános felújítás, illetve a szobák komfortossá tétele mellett úgy gondolták, hogy két emelet répítésével 150 szobásra bővítik a szállodát.

A beruházást azonban egyebek mellett az nehezítette, hogy az épülethez nincs elég parkoló, márpedig az előírások szerint három szobánként legalább egy hellyel rendelkezni kell, e nélkül a felújítás nem kapja meg az építési engedélyt. A tervekből így végül nem lett semmi, a Hotel Savaria átkerült az IGN-hez, amely 2012-ben csődbe ment és elindult a társaság felszámolása.

A felszámoló tavaly kétszer is meghirdette a Hotel Savariát. Előbb 600 millió, majd 580 millió forintért, ám ajánlat egyik alkalommal sem érkezett. Az esetleges vevőnek azzal is számolnia kell, hogy a szállodát évi 5-10 millió forint közötti összegben építményadó-fizetési kötelezettség terheli. A vételár mellett ezt is meg kell fizetnie visszamenőlegesen, a felszámolás indulásáig.