Megjelent a pályázati felhívás a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap alapkezelőjének kiválasztására. Az alap feladata lesz a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, megerősítése, és a tőzsdei megjelenésüket elősegítő tőkebefektetések megvalósítása.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra törekszik, hogy a jövőben évente több mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) tudjon bekerülni a tőzsde erre alkalmas speciális platformjára. A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap az NGM és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) komplex tőzsdefejlesztési programjának egyik fontos mérföldköve – mondta el Rákossy Balázs. Az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy az előkészítő munkálatok során a BÉT már felmérte azon hazai, jellemzően középvállalatok körét, amelyek szereplői lehetnek egy megújult tőzsdének.

Rákossy Balázs ismertette: a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap létrehozásához kapcsolódó tőkeprogram támogatja a hazai vállalkozások fejlesztését, versenyképességük és hatékonyságuk javítását, hozzájárulhat az új piacok eléréséhez, a meglévő termékpaletta bővítéséhez, illetve olyan üzletfejlesztési megoldások megvalósításához, amelyek elősegítik a meglévő működés javítását és új ügyfelek megszerzését. Másrészt az alap célja, hogy növelje a hazai tőkepiacon, elsősorban a BÉT-en megjelenő hazai kis- és középvállalatok számát, hozzájárulva ezzel a finanszírozási eszközök diverzifikációjához, hatékony forrás-bevonási lehetőséget biztosítva a nemzetközi piacra lépésre érett és növekedésre képes vállalkozások számára. 

A pályázati kiírás keretében azok a kockázati tőkealap-kezelők nyújthatnak be pályázatot november 3-ig, amelyek Magyarország területén kockázati tőkealap kezelésére jogosultak. A nyertes alapkezelőnek arra kell törekednie, hogy évente mintegy 4-8 – a pályázati kiírás feltételeinek megfelelő – mikro-, kis- és középvállalkozást (kkv) vezessenek be a hazai multilaterális kereskedési platform (Multilateral Trading Facility) piacon, illetve az arra alkalmas kis cégek – magasabb kereskedési „kategóriában” – nyilvános tranzakciót is megvalósítsanak a tőzsdén. 

Hozzáfűzte: a tőkealap által kiválasztott kkv-k bármilyen szektorból és az ország egész területéről élhetnek a finanszírozási lehetőséggel. A pályázatok közül egyet lehet  majd támogatni, a pályázati kiírás keretében igényelhető, visszatérítendő támogatás összege 13 milliárd forint, melyhez saját forrás nem szükséges – ismertette az államtitkár. (MTI)