Jellemzően a biomassza és a geotermikus energiaforrások hasznosítását lehetővé tevő fejlesztések várhatók idén a távhőszektorban, amennyiben megjelennek a pályázati felhívások.

Több milliárd forint összértékű, megújuló energiaforrások hasznosítását lehetővé tevő fejlesztés indulhatna el 2017-ben a távhőszektorban a jelenlegi támogatáspolitikai szabályok mellett – közölte a Magyar Idők érdeklődésére Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) elnöke.

A szakember felidézte, hogy a megújuló energiaforráson alapuló hőtermelés fejlesztésére mintegy 40 százalékos európai uniós finanszírozás és 60 százalék körüli hazai társfinanszírozás mellett kerülhetne sor, ha megjelenne a régen várt pályázati felhívás.

A 2020-ig várható fejlesztések között szükség lenne az energiahatékonyság növelését célzó projektekre is. Ebben a csoportban különösen nagy jelentősége van annak, hogy a szolgáltatói hőközpontokat felhasználói hőközpontokra válasszák szét. Ezek segítségével a felhasználók az igényeikhez rugalmasabban igazodva határozhatják meg a felhasznált hő mennyiségét.

Orbán Tibor kiemelte, hogy az energiahatékonyságot szolgálja a távhőpiac bővítése is, tehát az, ha növekszik az ellátott háztartások száma. Jelenleg 91 távhőszolgáltató társaság lát el távhővel és meleg vízzel mintegy 650 ezer lakást.