Rekordszámú, 1238 pályamű érkezett az OTP Business Társasházi Pályázatára. A jubileum alkalmából 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak a nyertes házak, a fejlesztéseknek köszönhetően közel ezer lakó életminősége javul majd.

Díjátadó ünnepségen hirdették ki az OTP Business Társasházi Pályázatának győzteseit. Az idén tízéves jubileumi pályázaton a társasházak, a bank honlapján keresztül, szinte bármilyen célú fejlesztésre pályázhattak. A jubileum alkalmából az eddigi tízmilliós díjazást megduplázták, hogy így erősítsék a lakóközösségek motivációját.

A négy kategóriába összesen 1238 pályázat érkezett. Közülük került ki az a húsz társasház, amely 300.000 és 1,8 millió forint közötti támogatást nyert. A jubileumi pályázaton négy kategóriában várták a jelentkezéseket: Ezermester, Közösségépítés, Biztonság, Jubileumi különdíj. Legtöbben, 537-en az Ezermester kategóriára pályáztak.

Az OTP Bank meghatározó szereplője a társasházi és lakásszövetkezeti szegmensnek: e különleges és heterogén piac minden harmadik ügyfelét a bank szolgálja ki, összesen 36 ezret.

„A társasházak az OTP Business kiemelt célcsoportjai közé tartoznak, nagyon örülünk, hogy idén rekordszámú pályázat érkezett a felhívásunkra. A tapasztalatunk az, hogy a társasházak relatív kicsi költségvetésében már 300, 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatás is komoly segítséget jelent. A visszajelzések alapján azt is tudjuk, hogy egy ilyen program, már a pályázati szakaszban összehozza, építi a lakóközösségeket, hiszen együtt döntik el, mi legyen a pályázat témája, mire kérjenek támogatást. Az egymás iránti szolidaritás jó példája az a társasház, amely egy mozgáskorlátozott lakó miatt épít majd rámpát– mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A leggyakrabban megjelölt fejlesztési célok idén az akadálymentesítés, a nyílászárók, a kaputelefonok cseréje voltak, de sokan pályáztak a lépcsőház, illetve a lift felújítására vagy kerékpártároló kialakítására is.

Ebben az évben is akadtak érdekesebb fejlesztési célok: egy várpalotai társasház lakóinak például nem kell több vadtámadástól tartaniuk, hiszen korábban előfordult, hogy a lakóház előtt vaddisznók garázdálkodtak. A támogatásból beépített új kapu minden bizonnyal távol tartja majd az állatokat. Egy budai, 112 éves ház pedig az eredeti, még ólomból készült vízvezetékeket cserélheti ki.

Számos társasház igényel közösségi tér kialakítására, kertszépítésre anyagi segítséget. Ezek közül a zsűri a zuglói József Attila-ház pályázatát díjazta. A kilenclakásos, lassan százéves épület lakói a kert és közösségi tér felújítását fejezhetik be a bank segítségével. A felújítást követően méltó helyszíne lehet a kerületi versfesztiválnak.

A legizgalmasabb igényeket a tízedik jubileum alkalmából hirdetett különdíj kategóriában fogalmazták meg. A zsűri például egy pécsi ház elektromos autótöltős és egy szegedi társasház informatikai, illetve WIFI hálózatának terve mellett tette le a voksát. Egy fővárosi lakóközösség egyedi ötletét is elismerték: a Rákóczi úti 40. alatt a közeli Blaha Lujza tér és az 1896-ban épült ház történetéről láthatunk hamarosan kiállítást.

A magyarországi társasházak az elmúlt évtizedben összesen több, mint 6200 pályázatot nyújtottak be az OTP Business felhívására. Budapesten kívül igen aktívak a miskolci, debreceni, pécsi és székesfehérvári lakóközösségek. Az ország 173 településéről érkeztek pályázatok.