Pálfi László régóta Németországban él, tanácsadással és cégfejlesztéssel foglalkozik a PeRoBa GmbH-nál. A KamaraOnline-nak elmondta, miért éri meg vállalkozást indítani Németországban.

Mivel foglalkozik a PeRoBa GmbH?

– A PeRoBa GmbH cégindítási és cégfejlesztési tanácsadással foglalkozik, Münchentől nem messze, Baldhamban található a székhelye. Németországban ennek a tevékenységnek komoly elismertsége van, mert a német állam nagy figyelmet fordít a vállalkozások támogatására. Ezért kialakult egy tanácsadói kör, amelyhez azok fordulhatnak, akik céget akarnak alapítani és az elindulással kapcsolatos releváns információkhoz szeretnének hozzájutni. Ezenkívül folyamatfejlesztéssel, minőségmenedzsmenttel és pályázatírással is foglalkozunk, de a profilunk jelentős részét a tanácsadás adja.

– Ön mióta dolgozik a cégnél?

– 2014-ben találkoztam először az igazgatóval, Dr. Roland Scherbbel, azóta együtt dolgozunk. Körülbelül két hete indítottunk el egy új projektet, amely a magyar cégeket és leendő vállalkozókat célozza. Most emiatt szélesebb feladatkörben dolgozom a cégnél, mint korábban, hiszen a nyelvi korlátok lebontásáért én felelek.

Miért indították el a magyar projektet?

– Egyre több magyar él Németországban, sokan szakmával és gyakorlattal is rendelkeznek – ácsok, festők, vendéglátásban dolgozók. Abban szeretnénk segíteni, hogy el tudják indítani a saját vállalkozásukat, ugyanis ehhez a német állam többféle vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Ön miért döntött úgy, hogy Németországban lesz munkavállaló?

– Úgy éreztem, hogy egy jobb jövőképet tudok itt kialakítani magamnak, így kezdtem el Németországban mérnökként dolgozni. A mérnököket itt nagyon gyakran bérmunkában foglalkoztatják, nagyon nehéz alkalmazottként bekerülni egy vállalathoz. Mivel Magyarországon volt már vállalkozói tapasztalatom, ezért úgy döntöttem, hogy inkább a tanácsadói szférában szeretnék érvényesülni, vállalkozóként.

Mivel foglalkozott Magyarországon?

Végzettségem szerint minőségirányítási mérnök vagyok, ezért sokat foglalkoztam minőségmenedzsmenttel, valamint minőségirányítási tanácsadással és cégfejlesztéssel is.

– Kik kereshetik fel a PeRoBa GmbH-t tanácsadásért?

– Gyakorlatilag bárki. Amint valaki kiválasztja az irányt és a tevékenység célját, egy arra képzett (pénzügyi, jogi, vállalkozási folyamatokban jártas) tanácsadót kap. Akkor is lehet hozzánk fordulni tanácsadásért, ha valakinek nincs még vállalkozása. Ebben az esetben a legelejétől kezdjük a tanácsadást, sok dolgot a tanácsadó intéz el a vállalkozó helyett.

Említette, hogy pályázatírással is foglalkozik a cég. Mire irányulnak a pályázati lehetőségek Németországban?

– Körülbelül ötezer különböző típusú támogatást lehet igényelni Németországban, ezek jelentős többsége vállalkozásindításra és -fejlesztésre irányul. Mivel a német állam legnagyobb bevétele a vállalkozásoktól származik, azért nagy figyelmet fordít a kis- és középvállalkozások támogatására.

Hogyan valósul meg a vállalkozások támogatása?

– Erre több példa is van. Az egyik, hogy az első két évben nem kell fizetni a hitel részleteit, csak utána indul a törlesztés. Ha valaki például 100 ezer eurót akar igényelni, akkor ahhoz be kell tennie önrészként 30 ezret, majd megkapja a 100 ezer eurót, és onnantól kezdve működtetheti a vállalkozást. De az is előfordul, hogy a cégfejlesztési költségek 50 százalékát az állam visszafizeti a vállalkozónak, ez a támogatástól függ.

Miért éri meg egy magyar vállalkozónak vállalkozás indítása Németországban?

– Én azt gondolom, hogy a tágabb lehetőségek miatt, minden értelemben. A német piac szinte bármilyen vállalkozást „felvesz”, a támogatások széleskörűek.

Mik a tipikus hibák, amiket érdemes elkerülni? 

– Egyrészt a túlzott lelkesedésben sokan hajlamosak elhanyagolni az alapos elemzést. A „just do it“ szemlélet hatalmas kockázatokat rejt. Fontos felmérni a lehetőségeket és a veszélyeket, ellenőrizni a feltételeket és a feltételezéseket. Gyakori alapítói hiba, hogy hiányzik a strukturált időgazdálkodás, a tevékenységek pontos tervezése.  Az összetett feladatok szűkös erőforrások mellett hatékonyan kialakított folyamatokat igényelnek. Ennek hiányában a napi ügyvitel az induló vállalkozó minden idejét felemészti, ami megnehezíti a vállalkozásindítást. Végezetül, sokan abba a hibába esnek, hogy nem veszik figyelembe az alternatív lehetőségeket. Itt nem létezik egyirányú utca, az alapító projektje során számos problémával és kihívással fog szembesülni.

Mi a legfontosabb, amit egy leendő vállalkozónak tanácsolna?

– A sikeres cégalapítás előfeltétele a problémamegoldó képesség. Fontos, hogy a vállalkozó soha ne felejtse el a lehetséges alternatívákat összehasonlítani. Tartsa szem előtt: a legegyszerűbb út gyakran nem a legeredményesebb. Mi mindhárom fent említett problémára adunk megoldást, ha időben, a cég megalapítása előtt megkeresnek a leendő cégvezetők.

Kovács Réka Fruzsina