Folyamatban van a Paks II finanszírozására tető alá hozott magyar–orosz államközi hitel első részletének lehívása és az első fővállalkozói számlák kifizetése – tájékoztatott Aszódi Attila, az atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.

A szakember a „Portfolio Energy Investment Forum 2017” című konferencián elmondta: Süli János tárca nélküli miniszter adott utasítást a hitel első részletének lehívására és az első 10 fővállalkozói számla kifizetésére. Ez nagyjából 98 millió euró kifizetését jelenti, az összeg 80 százalékát a lehívott hitelből fizetik, a fennmaradó részt a magyar költségvetés állja.

Aszódi Attila a konferencián megerősítette: 2018 elején megkezdődik a felvonulási építmények építése. Az együtt 2400 MW teljesítményű blokkok a tervek szerint 2026-ban, illetve 2027-ben kapcsolódnak be a villamosenergia-termelésbe.

A Paks 2 beruházás esetében 7,35 százalék körüli projekt belső megtérülés várható az Európai Bizottság vizsgálatai szerint, amelyek szerint tehát kifejezetten pozitív megtérülés várható. A projekt megtéríti összes költségét és profitot fog termelni – emlékeztetett a Bizottsági döntésre Aszódi Attila. A Bizottság kötelezettségeket is előírt a projekt kapcsán, azonban a Paks 2 beruházás a Bizottság szerint közös európai érdeket szolgál, az európai ellátás biztonságát.

Képünk illusztráció.