Nagyjából ezer beszállító vehet részt a Paks II projektben, a magyar kkv előtt a fővállalkozó alatti harmadik, negyedik és ötödik szinteken nyílhatnak lehetőségek – véli Aaron Michelin, az Enersense (képünkön) vezérigazgatója.

A paksi atomerőmű bővítésében vállalt 40 százalékos magyar beszállítói arány biztosítása igen nehéz feladat, a hazai vállalatoknak érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni a felkészülést. A beruházás lebonyolításáért és a beszállítók kiválasztásáért felelős Roszatom orosz állami nukleáris konszern elektronikus beszerzési rendszere állandóan nyitva áll a vállalatok előtt. Hogy az orosz fél lehetőséget teremtsen a jövőbeli partnereinek a személyes kapcsolat felvételére, november 30. és december 1. között megrendezték az Atomex Europe 2015 konferenciát Budapesten, ahol a résztvevők találkozhattak a Roszatom anyavállalatának és magyar irodájának vezetőivel.

A rendezvény megnyitóján Dr. Aszódi Attila kormánybiztos elmondta: a fővállalkozói szerződés alapján a beruházás teljes lebonyolítása és az ehhez szükséges alvállalkozók (köztük a hazai résztvevők) megbízása egyaránt a Roszatom feladata. Kirill Komarov, a konszern vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy már a jelenleg zajló előkészítési fázisban is dolgoztak magyar alvállalkozóval, de a fizikai kivitelezés megkezdésétől rendkívül nagy szükség lesz a felkészült magyar szállítókra. Csúcsidőben akár 4-5 ezer ember is dolgozhat a beruházáson, ennek a lehető legnagyobb hányadát is magyar munkásokkal kívánják megoldani.

Arról, hogy a török konfliktus hogyan befolyásolja majd az ottani projektjüket, a Roszatom vezetői nem nyilatkoztak.

Brüsszeli vizsgálat

A konferencián természetesen felmerült az Európai Bizottság által indított vizsgálat is. Kirill Komarov szerint a nukleáris beruházások esetében a nemzetközi tendereztetési eljárás nem szokás, mert a rengeteg feltétel miatt túlságosan nehézkes lenne lebonyolítani, de hangsúlyozta, hogy a bizottsággal való tárgyalás és a vizsgálat a magyar fél hatásköre.

Dr. Aszódi Attila elmondta, hogy a kormányzat kiáll a paksi bővítés mellett, mert az – a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett – elengedhetetlenül szükséges az ország biztonságos energiaellátásának és klímavédelmi vállalásainak teljesítéséhez. A kormánybiztos szerint az államközi szerződés (az Euratom és az Európai Bizottság által meghatározott játékszabályok figyelembe vételével) jogszerű, a beruházás állami támogatás nélkül megvalósítható. Aszódi leszögezte: a bizottság kérdéseire szakszerűen és időben fognak válaszolni.

Magyar beszállítók

Arról, hogy milyen szerepük lehet a magyar kkv-knak a paksi bővítésben, a projekthez mind technológiában, mind adminisztrációban legközelebb álló finn Olkiluoto 3 beruházásban jelentős rész vállaló Enersense vezetőit kérdeztük.

Nagyon nagy szerepe van – már az erőmű tervezése alatt – a felkészülésnek, emelte ki Csizmadia Kristóf, az Enersense magyar irodájának fejlesztési igazgatója. Felmérése szerint ugyan kevés magyar társaságnak van tapasztalata nukleáris projektekben, de rengeteg az olyan cég, amely kisebb felkészülés után már könnyedén részt vehetne a paksi bővítésben. Ez nem csak azért lehet hasznos a magyar kkv-knak, mert egy kisebb feladat elvégzése is igen komoly árbevétellel kecsegtet, hanem azért is, mert a megszerzett tanúsítványok a beruházást követően is igen nagy versenyelőnyt jelenthetnek a további megrendelések elnyerésében. Az Enersense-nek a nukleáris beruházások beszállítói láncának ellenőrzésére és kiválasztása terén szerzett 10 éves tapasztalatából a hazai kkv-k is profitálhatnak – hangsúlyozta Csizmadia Kristóf.

Aaron Michelin, az Enersense vezérigazgatója szerint az olkiluotói beruházáshoz hasonlóan Pakson is nagyjából 1000 beszállító részvétele valószínűsíthető. Ahhoz, hogy a kkv-k sikeresen részt vehessenek, rendkívül fontos megérteni egy ilyen nagyszabású projekt struktúráját. Mivel rendkívül összetett és nagy volumenű feladatról van szó, a fővállalkozó által alvállalkozóknak kiadott részfeladatokat újabb alvállalkozók kaphatják meg, és így tovább. Aaron Michelin szerint a kkv-k számára az igazán jó lehetőségek a – fővállalkozó utáni – harmadik, negyedik és ötödik „szinteken” lehetnek. A hosszú láncot nem szabad lebecsülni, itt sem ritkák a több milliárd forintos megbízások. Noha ahhoz, hogy a harmadik vonalon csatlakozzon egy társaság, előbb meg kell várni az első két vonalon lévő társaságok – fővállalkozó általi – kiválasztását, már a tervezési fázis alatt érdemes megkezdeni a hatósági igazolások beszerzését és a munkatársak felkészítését. A nukleáris projektekben rendkívül szigorúak az előírások, így ezeknek a megszerzését gyakran késő a projekt fizikai indításakor elkezdeni. A munkatársak képzésére is ügyelni kell, mert hiába a legjobb a szakmájában egy alkalmazott, ha erről nincs igazolás, a cég könnyen kieshet a potenciális beszállítók köréből.

A paksi bővítés engedélyeztetési és tervezési fázisa jelenleg is folyik. A projekt fizikai megvalósításának kezdetét 2018-ra tervezik – az Atomex résztvevői szerint egyelőre nem várható késedelem.

Hortay Olivér