Az eredeti határidőnél fél évvel korábban fejezte be a 2016-os Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázati forrásainak kihelyezését az OXO Labs – jelentette be Oszkó Péter, az OXO Csoport alapító-tulajdonosa.

A kezdeti és korai fázisban lévő vállalkozásokra specializálódott kockázatitőke-társaságtól a termékfejlesztéshez és a piacra lépéshez összesen hatszázmillió forint forrást, valamint szakmai segítséget kaptak az innovatív terméket vagy szolgáltatást megvalósító magyar startup vállalkozások. Összesen tíz cég tizenöt fejlesztése között osztották el a 600 millió forintot, ebből az OXO Labs 20 százalékot, 120 millió forintot állt, 480 millió forintot tett ki az uniós támogatás.

A 2013-ban elindított Ginop alapvető céljai között szerepel a magyar gazdaság fenntartható növekedése, a magas hozzáadott értékű termelés és a foglalkoztatás bővítése. A 2014-től 2020-ig terjedő időszakban a programban összességében több mint 2500 milliárd forint uniós támogatás áramlik be a magyar gazdaságba, a program részeként egyre nagyobb mértékben támogatják a startup tevékenységet.

Az OXO Labs által támogatott startupok között van digitális játékokat fejlesztő cég, az Ipar 4.0 program részeként egy, az ipari gyártás hatékonyságát javító alkalmazás, készpénzmentes fizetésben élen járó fintech-megoldás, de olyan innovatív épületfejlesztő csapat is, amely hatvan nap alatt felépíthető lakást kínál a vásárlóinak.

Oszkó Péter jelezte: ezek a támogatások a magyar export növelését segítik egy magas hozzáadott értéket előállító ágazatban, és hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon sikeres vállalkozások fejlődését támogassák az uniós források. Ebben a konstrukcióban befektetőként olyan vállalkozási ötleteket is fel lehet karolni, amelyeket egyébként túl kockázatosnak minősítenének, ha csak saját forrást fektetne be a kockázatitőke-társaság – tette hozzá.

(Forrás: MTI, fotó: Oxo Labs Facebook-oldala)