Vlagyimir Putyin orosz államfőnek hétfő este jelentették, hogy az Egyiptomban lezuhant orosz repülőt pokolgéppel robbantották fel.

Minden bizonnyal a brit titkosszolgálattól kapott információk is segítették az orosz szakemberek munkáját, amely után megerősítették, hogy a Szentpétervárra tartó orosz utasszállítót felrobbantották. Vlagyimir Putyin orosz államfő egyébként a G20-ak törökországi tanácskozásán külön megköszönte az információkat David Cameron brit miniszterelnöknek.

A kedden közzétett jelentés szerint Putyint arról tájékoztatta a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője, hogy az Airbus A321-es gépen egy kilónyi trotilt robbantottak, valószínűleg időzített szerkezettel. Egyelőre nem közölték, hogy a pokolgép a fedélzeten, esetleg a gép csomagterében lépett működésbe. A robbanástól a repülő kettészakadt, és lezuhant. A repülőn 224-en utaztak, mindannyian életüket vesztették.

Orosz sajtóinformációk szerint Moszkva 50 millió dollárt ajánlott fel azoknak, akik információt adnak a merénylők kézre kerítéséhez. Vlagyimir Putyin bejelentését itt olvashatja.