A világ rekord magas árat fizet a terrorizmus miatt, magasabbat, mint 2001. szeptember 11 után – derül ki egy friss jelentésből, ami még nem is veszi figyelembe a pénteki párizsi mészárlás hatásait.

A terrorcselekmények 2014-ben 52,9 milliárd dollárnyi kárt okoztak a világnak, ami nagyjából Bulgária teljes éves bruttó hazai termékének felel meg. Ez magasabb, mint 2001-ben, amikor a New York-i ikertornyokat ledöntő támadás nyomán 51,51 milliárd dollárnyi kár keletkezett – derül ki az Institute for Economics and Peace (IEP) Globális Terrorizmus Indexéből, amihez 1997 óta gyűjtenek adatokat.

A terrorizmus beárazásához az IEP az anyagi károkat, valamint a halálesetek és súlyos sérülések értékét számolja ki, beleértve az orvosi ellátás költségeit, valamint a kieső bevételeket is. Nem veszi figyelembe ugyanakkor a megemelkedett biztonsági intézkedések költségeit, a magasabb biztosítási díjakat, de a támadást követő közlekedési káoszból fakadó költségeket sem – írja a Biztosítási Szemle.

A mostani eredmények még nem is tartalmazzák a múlt pénteki párizsi terrortámadás hatásait – azokat csak a jövő évi tanulmány számszerűsíti –, a gazdasági következményeit azonban az egész Európai Unió szinte azonnal érezni fogja.

A francia GDP-re már a mostani negyedévben hatással lesz az esemény, elég ha csak a város 48 órás lezárására gondolunk – nyilatkozta a Bloombergnak az IEP ügyvezető elnöke. A biztonsági intézkedések növelése egész Európában szintén befolyásolja az emberek szabad mozgását, ami a termelékenységre is rányomja bélyegét – mondta Steve Killelea.