Több szociális intézkedést jelentett be Robert Fico kormánya új szociális csomagjának tartalmát ismertetve Pozsonyban.

Az intézkedéscsomag öt pontból áll. Annak két súlyponti pillére a minimálbér összegének tervezettnél gyorsabb ütemű emelése, illetve a 34-43 hétig járó anyasági segély alapjának kiterjesztése – írja a hirek.sk.

„Eredeti tervünk az volt, hogy a minimálbér összege 2020-ra haladja meg az 500 eurót, mivel azonban a gazdaság jól teljesít, ezt a határt a tervezettnél jelentősen gyorsabb ütemben kell elérni” – jelentette ki Robert Fico.

A Ján Richter munka-, szociális- és családügyi miniszterrel kedden közösen sajtótájékoztatót tartó kormányfő hozzátette: a szaktárca már januárban párbeszédet kezd a munkáltatók és a munkavállalók képviseleteivel a minimálbér-emelés menetrendjének felgyorsításáról. Szlovákiában a minimálbér 2016-ban 405 euró volt, s összegét korábban a 2017-es évre 435 euróban állapították meg.

Az új intézkedések értelmében jövőre 70-ről 75 százalékra emelik a legutóbbi bér bruttó összegéből kiszámolt, úgynevezett anyasági segély kivetési alapját.

A bejelentett lépések között szerepel a „régi nyugdíjasok” helyzetének rendezése, nyugdíjaik emelése is. Az érintett lakossági csoportba jelenleg mintegy 100 ezer ember tartozik, ők azok, akiknek öregségi nyugdíját még 2003 előtt állapították meg. Az érintettek nyugdíja, annak újraszámítását követően – előreláthatóan 2018-tól – átlagban 50 euróval emelkedik majd.

A kormány számol a tartósan beteg gyermekükről gondoskodó anyáknak fizetett gondozási segély összegének növelésével, illetve az utánuk a nyugdíjalapba fizetett járulék kivetési alapjának emelésével is, úgy hogy utóbbi esetében már nem a minimálbért, hanem a mindenkori átlagbért vennék alapul.

Fico utolsóként egy olyan törvénymódosítás elfogadását is előre jelezte, amely szavai szerint a jog szempontjából is különbséget teremt majd a segélyezettek azon csoportjai között, „akik akarnak és akik nem akarnak dolgozni”.