A gazdasági nehézségekkel küzdő Ukrajnában az infrastruktúráért felelős miniszter szerint az apparátusban dolgozók bérét a jelenlegi négyszeresére kellene emelni.

A minisztériumi apparátus alkalmazottainak 170-200 dolláros havi fizetését 400 százalékkal emelné Andrej Pivovarszkij . Az infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszter erről egy hétfő esti televíziós műsorban beszélt. Azt mondta, több minisztertársával egyeztetett, akik szerint szintén elfogadhatatlan a jelenlegi bér. Azt nem részletezte, hogy a minisztereknek mennyit kellene keresniük.

Az ukrán statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 1378 hrivnya volt a minimálbér, amelyet január 1-jével 1550 hrivnyára (67 dollár) emeltek. A miniszterek alapbérét 230 dollárban állapították meg, míg Petro Porosenko államfőnek 360 dollárnyi összeget utaltak át havonta. Tavaly Ukrajnában az átlagkereset 170 dollár volt.

A miniszteri interjút egyelőre nem kommentálta Arszenyij Jacenyuk kormányfő. Pivovarszkij felvetése mindenesetre nem a legjobbkor érkezett, hiszen napok óta a kormányválság híreitől hangos az ország. A miniszterelnök közölte, hogy milyen feltételek mellett hajlandó a posztján maradni.