November elsejével lezárta az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlását az OTP. Az AXA több tízezer ügyfele, illetve a pénzintézet dolgozói már az OTP-nél vannak.

Az OTP Bank és az AXA Bank Europe SA között februárban létrejött üzletág-vásárlási megállapodást követően sikeresen lezárult az a kilenc hónapos tranzakciós folyamat, amelynek eredményeként az OTP november 1-től átvette az AXA Bank lakossági ügyfeleinek számlavezetését és betéti állományát, továbbá a vállalkozói számlákat és a lakossági hiteleket is – derült ki az OTP közleményéből.

A most zárult üzletág-vásárlási folyamat a hazai bankpiac egyik legjelentősebb akvizíciója volt. Az ügylet jelentőségét mutatja, hogy az elmúlt bő tíz évben nem volt Magyarországon hasonló nagyságrendű, sikeresen lebonyolított akvizíció. A feladat ráadásul nem csupán mérete, hanem komplexitása miatt is rendkívüli volt – emelte ki Wolf László, az OTP kereskedelmi banki divíziójának vezérigazgató-helyettese.

A lakossági fókuszú AXA Bank 2009 óta volt jelen Magyarországon, innovatív online banki szolgáltatásokat nyújtott, és elsősorban a jelzáloghitelezés terén volt aktív a hazai piacon. Az akvizíció eredményeképpen, egy lépésben sikerült jelentős mértékben, közel 20 százalékkal növelni az OTP jelzáloghitel állományát, amely a jelenlegi piaci volumenek alapján hozzávetőleg a bank másfél éves jelzáloghitel-kihelyezésének felel meg.

Az átvétel kapcsán az AXA Bank ügyfeleinek semmilyen külön teendője nem volt, folyamatos és teljes körű tájékoztatásuk érdekében az OTP külön információs aloldalt is létrehozott. Az ügyfelek átvétele zökkenőmentesen és automatikusan történt, számlaadataik november 1-jére bekerültek az OTP rendszereibe. Ettől az időponttól kezdődően, az OTP ügyfeleiként, egy jelentősen nagyobb fiókhálózattal rendelkező és korszerű elektronikus szolgáltatásokat biztosító bank szolgáltatásait vehetik igénybe, és intézhetik ezáltal könnyebben pénzügyeiket – írja a bank.