Az OTP Banknál 2010-ben közel 20 ezer tartós befektetési számlát (tbsz-t) nyitottak, amelyeknek több mint 90 százaléka jelenleg is élő számla – mondta Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Az OTP Bank 2010-es tbsz-szel rendelkező ügyfelei összesen kétmilliárd forint adót takarítottak meg azáltal, hogy az elmúlt öt év befektetési hozamaira nem kell megfizetniük a 16 százalékos szja-t és 2013 óta az eho-t – mondta Nyitrai Győző az MTI-nek.

A most lejáró tartós befektetési értékpapír számlák tulajdonosai, akik 2010-ben nyitottak tbsz-t, átlagosan fejenként 200 ezer forintnyi adót takarítottak meg az elmúlt öt év alatt. Másképpen megközelítve, azok az OTP-ügyfelek, akik 2010-ben hagyományos értékpapírszámlán helyezték el a befektetésüket, és azóta nem vették ki a számlájukról a pénzt, 2,5 milliárd forint adót fizettek be a hozamok után, amit, ha tbsz-t nyitottak volna, meg tudtak volna takarítani.

Összesen 431 milliárd forintnyi megtakarítást és befektetést tartanak tbsz-en az OTP Bank ügyfelei. Az ebből idén lejáró 79 milliárd forint megtakarítás tulajdonosai november 17. és december 31. között nyilatkozhatnak arról, hogy továbbra is tbsz-en szeretnék tartani a befektetéseiket. Ezzel azt érik el, hogy a következő befektetési ciklusba az idei év is beszámít majd, és így egy évvel korábban érvényesíteni tudják a teljes adómentességet.

Minden érv amellett szól, hogy szánják rá az ügyfelek a szükséges 10 percet a nyilatkozatra vagy egy új tbsz megnyitására, annak érdekében, hogy biztosítani tudják maguknak a következő öt évre az adómegtakarítás lehetőségét – mondta Nyitrai Győző.

A 2010-ben nyitott tartós befektetési számla (tbsz) tulajdonosoknak az év végéig nyilatkozniuk kell arról, hogy meghosszabbítják a tbsz-t, ellenkező esetben a termékek lejárnak, s a számlákról sima értékpapírszámlára kerülnek át a megtakarítások, és onnantól már nem jár a termékhez kapcsolt adókedvezmény. Pedig az adóelőny jelentős lehet – az ügyfél 3 év után 16 helyett 10 százalékos kamatadó mellett veheti fel a pénzét, 5 év után – a lejáratkor – kamatadó-mentes a pénzfelvétel.

A hosszabbítás esetén csak a megújítástól számított hozamra kell adót fizetni, a korábban elért hozam adókedvezményét már zsebre teheti az ügyfél. A hosszabbítás mellett szól az is, hogy lejárat után az értékpapír-számlákra visszavitt befektetéseket már nem lehet új tbsz számlákra helyezni, mivel a törvény értelmében a tbsz-számlákat csak pénzzel lehet nyitni és a számlákon elhelyezett pénzösszegből lehet különböző befektetéseket (befektetési alap, részvény) venni.

Az OTP Banknál a tbsz számlákon elhelyezett megtakarítások átlagösszege 2,7-2,8 millió forint. A számlák 20-20 százalékát nyitotta 40 év alatti és 60 év feletti ügyfél.