A visegrádi négyek országaiban, valamint Németországban és Ausztriában a fiatalok 77 százaléka pozitívumként tekint az Európai Unióban való tagságra – derül ki a Bertelsmann Alapítvány felkérésére készült felmérésből.

Az uniós tagságnak Németországban van a legtöbb pártfogója (87 százalék), őket követi Ausztria (77), majd a V4 országok, amelyekben bizonyos mértékben kormányszinten is megjelenik az unióellenes retorika – írja a hirek.sk.

Az uniót támogató fiatalok részaránya Magyarországon a legmagasabb (79 százalék), majd Lengyelország (76) és a Cseh Köztársaság (73) következik, végül utolsóként Szlovákia 70 százalékos részaránnyal.

A közvélemény-kutatást a Bertelsmann Alapítvány és németországi, osztrák, valamint a V4 országokban tevékenykedő partnereik végezték 15-24 éves fiatalok körében – tájékoztatott Ján Bartoš, a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) projekt-koordinátora.

A békés együttélést követően az EU másik két leginkább nagyra értékelt hozadéka a munka- (66 százalék) és tanulási lehetőségek (62 százalék). A fiatal németek esetében a második helyen a klímaváltozás ügyében való közös európai erőfeszítések foglalnak helyet.  

Az uniós tagság és az unió megreformálása melletti támogatásukat leghatározottabban a német és osztrák fiatalok fejezték ki. Németországban a számarányuk eléri a 77 százalékot, Ausztriában pedig a 71 százalékot.

A kiválás kérdése a V4 országok fiataljai között sem talált támogatókra – a fiatal magyarok 65, a lengyel és szlovák fiatalok 64 és a cseh fiatalok 60 százaléka támogatja az unióban való megmaradást, illetőleg a az unió megreformálására irányuló közös törekvést.