Az autósok ötöde még mindig nyári gumival használja járművét. A téli gumival közlekedők azonban a korábbi évekhez képest fiatalabb és nagyobb profilmélységgel rendelkező abroncsokkal néznek szembe a tél kihívásaival.

A karácsony előtt egy-másfél héttel, a bevásárlóközpontoknál, illetve a belváros fizetős parkolóiban megvizsgált, tehát az ebben az időszakban aktívan használt autóknak csupán a 78 százalékán találtak az évszaknak megfelelő, vagyis téli vagy legalább négyévszakos gumit a szakemberek – nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu. több mint 250 személygépkocsira kiterjedő vizsgálatának eredményéből.

Mindez azért aggasztó, mert a jelenlegi párás, fagyos időjárás könnyen tud ugyanolyan veszélyes útviszonyokat produkálni, mint egy havazás vagy ónos eső. A Hungaroringen elvégzett idei téligumiteszten is az derült ki, hogy míg a prémium téli abroncsoknak jégen átlagosan 18-22 méteres út kellett ahhoz, hogy 40 km/órás sebességről megálljanak, a nyári gumik erre csak 45 méter felett voltak képesek. Nagyobb sebességnél, például autópályán ez a gyenge teljesítmény még utoléréses szituációkban is végzetes következményekkel járhat.

A karácsonyi időszakban rengetegen kelnek útra az ország más vidékein élő hozzátartozóikat meglátogatni. Aki ilyen utat tervez, a hátralévő néhány napot mindenképpen használja ki a szükséges gumicserére – tanácsolja Katona Mátyás, a Használtautó-csoport autós magazinjának főszerkesztője. Mostanra már a műhelyek többségében mindez jelentősebb sorban állás nélkül is elintézhető – teszi hozzá.

A Téligumi-kommandó elnevezésű felmérés ugyanakkor számos pozitív fejleményt is feltárt. Míg a korábbi években az 5 évnél idősebb abroncsok aránya elérte az 50 százalékot, idén ilyen, túlkorosnak nevezhető téli gumi mindössze a megvizsgált autók 24 százalékán fordult elő. A profilmélységek átlaga – nyilvánvalóan a kedvezőbb futásidők miatt – szintén bíztató szintet ért el: a korábbi évek 5,2 mm-es átlaga után idén 5,7 mm-t mértek a vizsgálatot végző szakértők. (A minimális előírás téli gumik esetében 4 mm.) A prémium abroncsok aránya ugyanakkor a korábbi 64 százalékos átlagról 58 százalékra csökkent.

Az olcsóbb gumimárkák nagyobb részaránya nem feltétlenül probléma: egy koros, de prémiummárkás abroncsnál sokkal jobb választás lehet egy fiatalabb, budget kategóriás téligumiszett. Téligumitesztünk ugyanis arra is rámutatott, hogy egy kiszolgált téli gumi már semmivel sem tud többet, mint egy nyári – mutat rá a Használtautó.hu szakértője.