Szlovákiában is elterjedt a hamis gyógyszerekkel való illegális üzletelés – figyelmeztet a rendőrség. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) idén eddig 11 ilyen weboldalt leplezett le.

A hamis gyógyszerek internetes árusítóit 1-5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti. „Minden eset egyedi” – mondta Michal Slivka, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője.

A hamis gyógyszerek árusításának trendje a rendőrség szerint az utcáról áthelyeződik az internetre, ami nehezíti a hatóságok munkáját. „Nem csak Szlovákiát, hanem az egész világot érintő trendről van szó” – mondta Slivka hozzátéve: a NAKA a figyeli és kiértékeli helyzetet, illetve „hatékony intézkedéseket hoz” – írja a hírek.sk.

Az említett gyógyszerek gyakran jó hamisítványok, a laikus szabad szemmel nem veszi észre a különbséget a hamisítvány és az eredeti gyógyszer között. „A csalóknak nagyon fontos a gyógyszer és a doboz dizájnja” – mondta Pozsonyban Anci Kvarnström, az Innovatív Gyógyszeripar Európai Szövetségének konzultánsa. Szerinte az emberek gyakran nem tudják, hogy illegális weboldalról vásárolják a gyógyszereket. Leginkább az alacsonyabb ár vonzza őket.

„Meg kellene nézniük, hogy bejegyzett internetes gyógyszertárról van-e szó” – hangsúlyozta Kvarnström. A hamisítókat a magas kereseti lehetőség lehetősége motiválja, a nyereség sokkal magasabb, mint az induló befektetés. Az elkövetőket nehéz leleplezni és nem várnak rájuk „annyira súlyos büntetések sem”.

Leginkább az orvos által felírt gyógyszereket terjesztik – erekciós zavarokra felírt gyógyszereket és szívgyógyszereket, továbbá anabolikus szteroidokat, fogyasztószereket, hipnotikumokat, nyugtatókat, fájdalomcsillapítókat, antidepresszánsokat és cukorbetegek gyógyszereit.

A vásárlók az interneten kideríthetik, melyik rendelkezik megfelelő tanúsítvánnyal. Ellenőrizni kell, megtalálható-e az adott gyógyszertár az engedéllyel rendelkező gyógyszertárak között az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL) honlapján. Ezek a szubjektumok recepthez nem kötött, Szlovákiában regisztrált gyógyszereket és egészségügyi segédeszközöket árusítanak. Recepthez kötött gyógyszer nem található a kínálatban.