A hagyományosan drága nyugat-magyarországi lakáspiacot sem kerülte el az árrobbanás és az építkezési hullám. Szombathelyen Ausztria közelsége, a kecsegtető munkalehetőségek és a fejlődő egyetemi élet is növeli a keresletet. A befektetési célú lakásvásárlás miatt a vevőknek résen kell lenniük – a legjobb lakások szinte azonnal elkelnek.

Szombathely, Vas megye székhelye az egyik legnépszerűbb nyugat-magyarországi nagyváros, amely egyben egyik legidősebb települése is hazánknak. Remek fekvése, a természeti értékek és a hagyományosan pezsgő kulturális élet mellett az ipar is jelentős a környéken. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen költöznének a városba és környékére. A megnövekedett kereslet hatása az ingatlanárakon látszik meg a legjobban, az OTP Lakóingatlan Értéktérképe szerint csak az elmúlt egy évben 13 százalékkal nőttek az átlagos négyzetméterárak.

A felívelő gazdaság és az osztrák munkalehetőségek egész családokat vonzanak Szombathelyre illetve Vas megyébe, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a KSH belföldi lakosságmozgásra vonatkozó 2016-os adatai szerint minden 10 ezer helyi lakosra évente 35 beköltöző jut. Az ingatlanpiac igyekszik reagálni, de a kínálat bővülése nem ellensúlyozza a megnövekedett keresletet, ezért rövidtávon óriási ingatlanár-emelkedés következett be: ma a használt lakások négyzetmétere is legalább 280 ezer forintba kerül, míg 5-6 éve 150 ezer forint alatt voltak az árak. Az utóbbi évek slágereinek számító panelek már leküzdötték hátrányukat és elérték a téglaépítésűek árait.

„A szombathelyi ingatlanpiacon soha nem látott pezsgést tapasztalunk, amely mind az áremelkedésekben, mind az építkezésekben érződik” – mondja Klis Tibor, az OTP Ingatlanpont szombathelyi irodavezetője. Egyre több befektetőt vonz a város, vannak olyan ingatlantípusok – például nagyobb alapterületű lakások, panelek –, melyek napokon belül elkelnek. Sokan jönnek a városba dolgozni és tanulnak az egyetemen, így számukra nagy biztonsággal, akár hosszabb távon is kiadhatók ezek a lakások.

Az ingatlanberuházók gőzerővel próbálják csillapítani a lakásínséget, az elkövetkezendő években akár 500 újépítésű társasházi lakást adhatnak át. Legtöbbjük már a tervasztalról elkelt és nem ritka az 500 ezer forintos négyzetméterár sem egy frekventáltabb területen. A csok és más lakásvásárlást, építést ösztönző intézkedések hatása nem csak a társasházakra, hanem családi házak építésére is jótékony hatással volt, gombamód nőnek ki vadonatúj lakónegyedek, például Parkerdőn vagy a II. János Pál pápa körúton.

„Mivel óriási a kereslet a piacon, sokan önállóan próbálják értékesíteni ingatlanukat, amely minden bizonnyal rövid időn belül új gazdára is talál. De nem biztos, hogy a legjobb áron.  Azt javaslom, hogy először mindenki forduljon szakemberhez, aki segít felbecsülni az ingatlant és pontosan ismeri a vásárlói szokásokat” – teszi hozzá Klis Tibor.

Számos nagyvároshoz hasonlóan a környező kistelepülések is profitálnak Szombathely népszerűségéből, népes és robbanásszerűen növekedő agglomerációs övezet öleli körül a várost. Zanat, Torony, Táplánszentkereszt, Gencsapáti egyre népszerűbb a családosok körében, hiszen az ingatlanárak jóval kedvezőbbek, sőt néhol még egyszeri juttatással is támogatják a betelepülést az önkormányzatok. A közlekedési infrastruktúra modernizációjával már a közlekedés sem probléma, így jó választás lehet fiatal, nyugalomra vágyó családok számára.