Mit tegyünk, ha a nyaralás alatt nem alakul minden a tervek szerint? Az Európai Parlament szakemberei öt fontos dologra hívják fel a figyelmet

Vészhelyzet esetén segtség (rendőrség, mentők, tűzoltók) a 112-es számot kell tárcsázni: ez az Európai Unió-szerte ingyenes és használatos telefonszám. Néhány EU-n kívüli országban is használható, például Svájcban és Dél-Afrikában is.

Ne felejtse el senki magával vinni az európai egészségbiztosítási kártyát, amely a nemzeti egészségbiztosítótól igényelhető. Ez olyan ingyenes kártya, amelynek révén ideiglenes tartózkodása során az EU bármelyik tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe vehető az állami egészségügyi ellátás, amennyiben arra orvosi szempontból szükség van, méghozzá ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan költségek megfizetésével (bizonyos országokban ingyenesen), mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek.

Ha a jármű, amellyel utazik – legyen az repülőgép, vonat, busz vagy hajó – késik, vagy a járatot törlik, az utas az uniós jogszabályok szerint jogosult arra, hogy hosszú késés, törlés vagy a leszállást segítő eszközök megtagadása esetén megtérítsék az utazás díját (a hosszú késés minimum öt óra, de függ a közlekedési eszköztől is). Késés vagy átirányítás esetén étkezés, illetve – ha szükséges – szállodai elhelyezés illeti meg az utast. Az utasjogokról itt tudhat meg többet.

Ha valakit letartóztatnakk, elveszíti az útlevelét vagy más konzuli segítségre van szüksége olyan unión kívüli országban, amelyben hazájának nincs diplomáciai képviselete, nyugodtan forduljon bármely uniós tagállam nagykövetségéhez vagy konzulátusához. Ezek ugyanolyan feltételek mellett fognak neki segíteni, mint az általuk képviselt ország polgárainak.

Végül, de nem utolsósorban: nem szükséges kikapcsolni a telefont, ha egy másik európai uniós tagországban tartózkodunk: 2014. július 1-jétől a beszélgetés és az internetezés is olcsóbb lett. A roaming-díjakról további részletek itt olvashatók.