Az egységes kérelmek benyújtásának félidejében már több mint 42 ezer gazdálkodónak segédkeztek az agrárkamara falugazdászai, ugyanakkor még legalább további 90 ezer kérelem benyújtására lehet számítani. Érdemes használni az őstermelői kártyát, mivel azzal lényegesen gyorsabb az egységes kérelmek benyújtása.

Az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszakának kezdete, április 7. óta több mint 42 ezer kérelem beadásában segítette a gazdálkodókat ingyenesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata. Az elmúlt években a kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni. A NAK tavaly mintegy 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezett, körülbelül 150 milliárd forint közvetlen támogatás igénylésében működött közre.

A tapasztalatok szerint az egységes kérelmek beadásának dömpingje az időszak második felében várható, az előzetes becslések szerint további közel 90 ezer gazda veszi igénybe a falugazdász-hálózat segítségét a 41 jogcímen igényelhető agrártámogatások kapcsán. A kérelmek benyújtására 2017-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén van mód, amelyet szankciómentesen május 15-ig lehet megtenni.

A várható nagy létszámra való tekintettel a NAK arra hívja fel a falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók figyelmét, hogy az őstermelői kártyával jóval gyorsabb az egységes kérelem benyújtása. Az őstermelői kártya leolvasó segítségével gyorsabbá válik az ügyfél adatok betöltése, így jelentős mértékben csökken az adminisztrációra fordított idő. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy közös őstermelői kártya esetében a kártyán szereplő őstermelők közül mindenki kizárólag a saját nevében járhat el az egységes kérelem benyújtása során.

Célszerű, hogy az agrártámogatások igénylésekor az igénylő ügyfél személyesen járjon el, és kérjen segítséget az elektronikus ügyintézésben a NAK munkatársaitól. Amennyiben a gazdálkodó valamely családtagja nevében kíván eljárni, azt csak meghatalmazás birtokában teheti meg. A képviselet igazolására a NAK portálról letölthető az MH1 nyilatkozat, amelyet a kitöltve és aláírva kell magával hoznia a kamarai tagnak.