Kérdéses az egyéni vállalkozók a Pénzügyőrséggel való elektronikus kommunikációjának jövője Szlovákiában.

Bár a szlovák Pénzügyminisztérium a jövő évtől az egyéni vállalkozók a Pénzügyőrséggel (FS) való kötelező és kizárólagos elektronikus kommunikációjának bevezetését fontolgatja, Peter Pellegrini beruházásokért és informatizációért felelős kormányalelnöknek nincs ínyére a javaslat. A Szlovák Adótanácsadói Kamara (SKDP) egy ilyen lépést egyenesen diszkriminatívnak tart – írja a hirek.sk.

Az adóigazgatási törvény módosító javaslata kötelezővé tenné, hogy az egyéni vállalkozók elektronikus postafiókot hozzanak létre a Pénzügyőrségnél, amelyen keresztül a jövő évtől benyújthatnák adóbevallásukat. Pellegrini ugyanakkor állítja, hogy az egyéni vállalkozóknak az állammal való elektronikus kommunikációra a slovensko.sk portálon kialakított elektronikus postafióknak is elegendőnek kellene lennie.

„Ha az állam egyszer már kialakított a polgárokkal és cégekkel való elektronikus kommunikációt szolgáló központi megoldást, akkor helytelen lépés, hogy bizonyos államigazgatási szervek saját műszaki megoldásokkal rukkoljanak elő” – érvelt Pellegrini.

A javasolt megoldást a Szlovák Adótanácsadói Kamara is elutasítja, amely szerint egy ilyen, minden egyéni vállalkozóra kivétel nélkül vonatkozó, az adóhivatalokkal való elektronikus kommunikációra kötelező intézkedés egyenesen diszkriminatív, és egy részüknek komoly problémákat okoz majd.

A törvénymódosító javaslat értelmében ha az egyéni vállalkozók az adóbevallásukat mégis írott formában, személyesen nyújtanák be, az adóhivatal munkatársai ugyan átvennék, de nem vennék figyelembe. Vagyis úgy tekintenének rá, mintha azt be sem nyújtották volna, amiért automatikus pénzbírság jár.