Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági, illetve Fiatal gazda és innovációs országos osztálya Dunaharasztiban.

A hatékonyabb működés érdekében a tavaly decemberi kamarai tisztújítás alkalmával átalakult a kamarai szakmai osztályok rendszere. Az összevonások és racionalizálások révén a korábbi 15 helyett 9 – Szántóföldi növénytermesztési és beszállító ipari; Kertészeti és beszállító ipari; Állattenyésztési és beszállító ipari; Élelmiszer-feldolgozási; Agrár- és élelmiszer-kereskedelmi; Kistermelői, együttműködés és helyi kezdeményezések; Erdő- és vadgazdálkodási; Fiatal gazda és innovációs; Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági – osztály működik a Kamaránál.

Az agrárium minden területéhez kapcsolódó két horizontális országos szakmai osztály, a Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági, illetve a Fiatal gazda és innovációs osztály február 20-án, Dunaharasztiban tartotta meg alakuló ülését.

A Szabó Levente vezetésével felálló Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztályon belül két alosztály, az Öntözésfejlesztési és vízgazdálkodási, illetve a Környezetvédelmi és fenntarthatósági alosztály jött létre. Az osztályelnök a szakmai osztály első és legfontosabb feladatának az öntözésfejlesztési stratégiai megalkotásában és megvalósításában történő aktív szerepvállalást tartja, ez ugyanis a hazai mezőgazdaság jövője szempontjából kulcsfontosságú.

Weisz Miklós, az újonnan létrejött Fiatal gazda és innovációs osztály elnöke egyebek mellett a gazdaságok átadásának gördülékenyebbé tételét, a gyakorlati tudáshoz és az innovációs jó gyakorlatokhoz való hozzáférés elősegítését, a fiatal gazdák közötti együttműködés fokozását, az agrár karrier vonzóbbá tételét tartja az osztály legfontosabb feladatának. Emellett kiemelt céljuk, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg a fiatal gazdálkodók és az innovációs tevékenységek finanszírozására valamint a fiatal gazdák földhöz jutásának előmozdítására.

A két horizontális szakmai osztály tevékenységét Kis Miklós Zsolt, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke felügyeli. Az alelnök az alakuló üléseken elmondta, hogy a klímaváltozás miatt minden eddiginél nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük a gazdálkodóknak.

A NAK Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztályának fontos szerepe kell legyen abban, hogy a tagságot felkészítse ezekre a változásokra. A Fiatal gazda és innovációs osztály megalakulásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ez egy régóta várt, fontos lépés a Kamara életében, hiszen a nemzedékváltás kérdése megkerülhetetlen.

Az osztály kiváló lehetőséget ad arra, kicseréljék tapasztalataikat a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Ifjú Gazda Tagozatának és Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) tagjai is.