Összeurópai kezdeményezést indított a női vállalkozók helyzetének javítására négy innovációs ügynökség, a magyar Design Terminal, a német SpinLab – The HHL Accelerator, az észt Tehnopol és a cseh DEX Innovation Centre.

A magyar ügynökség az idén már konzorciumvezetőként alakítja a női vállalkozók európai hálózatát az EU-s kezdeményezés keretében – jelezték.

A 2025 januárjáig tartó Womenture programra Európa bármely országából jelentkezhetnek 2023 októberétől olyanok, akik vállalkoznának, vagy fejlesztenék már meglévő cégüket. A résztvevőket szakértők fogják célzott szakmai mentorálással támogatni. A mentorprogram 20 résztvevővel indul majd el.

A kezdeményezés alapját az adta, hogy a női alapítású startupoknak az átlagosnál sokkal több erőfeszítésükbe kerül élre törni a férfi vezetésűekkel szemben. A Womenture ezt a terhet szeretné levenni a női vállalkozókról. A trendek javításával pedig az egész európai – és nem csak a női – innovációs ökoszisztéma fejlődhet – hangsúlyozták.

A Womenture projektet az Európai Unió, Svájc és az Egyesült Királyság finanszírozza más projektek mellett.

Az Atomico kockázatitőke-befektető cég által készített 2022-es felmérés szerint Európában az összes kockázatitőke-finanszírozás 87 százalékát csak férfiakból álló csapatok szerezték meg, eközben a kizárólag női startupok által elnyert finanszírozás aránya 3 százalékról 1 százalékra csökkent 2018 óta.

(Forrás: MTI)