Várhatóan 2018. január elsejével egyesül a Vienna Insurance Group (VIG) három magyar biztosítótársasága: az Erste Biztosító, az Union Biztosító és a Vienna Life Biztosító. Az egyesülést követően a társaság Union néven folytatja működését.

„A három társaság együtt nagyságrendileg egymillió ügyfelet szolgál ki. Új üzemméretben egyesítjük erőforrásainkat és optimalizáljuk értékesítési struktúránkat, ami lehetővé teszi számunkra, hogy még hatékonyabban tudjunk az ügyféligényekre válaszolni. Ily módon tehát méginkább felvértezve állunk a jövő kihívásai elé. Fontos hangsúlyozni, hogy az egyesülés nem befolyásolja az ügyfelek meglévő szerződéseit illetve ezzel kapcsolatosan semmilyen teendőjük nincs. Sőt, az új Union Biztosító létrejöttével további előnyöket kívánunk ügyfeleink részére biztosítani” – mondta Lehel Gábor, az Union Biztosító elnökvezérigazgatója.

Ezzel a döntéssel a Vienna Insurance Group, mint tulajdonos megerősíti a magyar piac iránti elköteleződését. Magyarország azon négy kiválasztott piac közé tartozik, ahol a VIG középtávon legalább 10 százalékos piaci részesedést kíván elérni. A vállalatok egyesülésével a VIG Magyarországon egy olyan üzemméretet ér el, amelyben jóval hatékonyabban tudja végezni biztosítási tevékenységét: optimalizálni tudja működési folyamatait, koncentrálni tudja erőforrásait a digitalizációs fejlesztésekre, amelyek a biztosítási szektorban a jövő egyik fejlődési irányát és az ügyfél elégedettség növekedését jelentik, illetve még fókuszáltabban tudja kiaknázni a piaci értékesítési potenciálokat.

A szükséges jogi jóváhagyásokat követően az egyesülés várhatóan 2018. január elsején történik meg. A jelenleg rendelkezésre álló 2016. év végi piaci adatok alapján az új biztosító piaci részesedése 7,6 százalékot tenne ki 69,8 milliárd forint díjbevétellel, ebből 26,1 milliárd nem-élet-, 43,6 milliárd forint pedig életbiztosítás, ami az ötödik helyet jelenti a piac ezen szegmensében. A három biztosító közül az Erste és a Vienna Life alapvetően a személybiztosítási szektorban érdekelt, míg az Union Biztosító a neméletbiztosítások terén is jelentős díjbevétellel bír.