Az őszi hónapokban az éves átlaghoz képest öt-kilenc százalékkal több baleset történik, mint az év többi hónapjaiban, döntő többségét a járművezetők okozzák – figyelmeztet a KSH és saját adatai alapján a Genertel.

2016 utolsó negyedévére vonatkozó friss adatok ugyan még nem állnak a rendelkezésünkre, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján sajnos az várható, hogy az éves átlaghoz képest szeptember-október-november időszakban több közúti baleset történik.

A KSH személysérüléses közúti közlekedési balesetek statisztikái szerint is minden évben több személysérüléses közúti baleset történik az őszi hónapokban, mint az év többi hónapjában. 2013-ban a szeptember-október-november hónapokban átlagosan 9, 2014-ben ugyanebben az időszakban átlagosan 5 százalékkal, míg 2015-ben átlagosan 6 százalékkal több személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, mint az év többi hónapjában.

A Genertel saját adatai megerősítik ezt; az adatokból jól látszik, hogy az őszi hónapok minősülnek a legveszélyesebbnek, ilyenkor ugyanis sokan nem készítik fel autójukat a hideg hónapokra és vezetés közben nem veszik figyelembe a megváltozott időjárási körülményeket.

A KSH legújabb, otthoni és a munkabalesetek számáról beszámoló statisztikájából az látszik, hogy átlagosan négyszer annyi ember hal meg otthoni balesetben, mint ahányan közúti karambolban vagy gázolás esetén. 2015-ben Magyarországon 1759 embert szenvedett otthoni halálos baleset, miközben közúti balesetben 404-en haltak meg. Az otthoni balesetek mögött leggyakrabban lakástűz, mérgezés, fulladás vagy hibás elektromos hálózat áll.

„Ezekre a baleseti veszélyforrásokra saját egészségünk megóvása érdekében muszáj odafigyelni. Fontos, hogy tájékozódjunk a különböző balesetbiztosítások milyen jellegű baleseteket fedeznek és mit nem” – tette hozzá Csikós Dániel, a Genertel értékesítési és marketing területekért felelős igazgatója.

Ebben az időszakban a legtöbb problémát a köd, csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, és ilyenkor gyakran előfordul, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Mindenki saját felelőssége, hogy a gépjárművet az útviszonyoknak megfelelően, őszi-téli használatra felkészítse, hogy a többi közlekedő részére látható legyen az autó.

Mi okozza a baleseteket és mitől félnek a gépjárművezetők?

Érdemes megvizsgálni a személysérüléses közúti közlekedési baleseteket az okozó károk szerint és ezt összevetni a Genertel lekérdezésével arra vonatkozóan; milyen baleseti tényezőtől tartanak leginkább a vezetők?

A KSH 2015-es adataiból kiderül, hogy tavaly szeptember–október–novemberben összesen 4482 személysérüléses közúti közlekedési balesetet regisztráltak. A balesetek döntő többségét személygépkocsik okozták és csak kis részben kerékpárosok, elenyésző esetben pedig tehergépkocsik.

Ezzel egybecseng a Genertel által megkérdezett autósok félelme is; közel 40 százalékuk ugyanis más közlekedő autósok szabálytalanságától tart, de az útakadályok-és hibák (32 százalék) és az autó elé kerülő személyek (15 százalék) által képviselt veszélyt is sokan megemlítették, mint olyan baleseti tényezőt, amelytől legjobban tartanak.

A megkérdezett autósok 30 százalékánál történt baleset 2010–2015 közötti időszakban, közel felénél a másik autó okozta a kárt, azaz az ő kötelező biztosítása térítette a kárt.