A brit pénzügyminiszter szerint Nagy-Britanniának lenne mitől félnie, ha az EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazáson a többség a kilépésre voksolna.

George Osborne a BBC televízió szerda esti élő interjúműsorában kijelentette: a brit EU-tagság esetleges megszűnése nyomán Nagy-Britannia elveszítené ellenőrzését saját gazdasága felett, és ezzel elveszítene mindent. Ezt az árat nem szabad megfizetni – tette hozzá.

A pénzügyminiszter az Airbus európai repülőgépgyártó konglomerátum kiterjedt nagy-britanniai üzemhálózatát említette annak illusztrálására, hogy mekkora tétje van a brit EU-tagságnak. Osborne szerint az Airbusnak szüksége van az akadálytalan hozzáférésre az EU belső piacához, különben nem éri meg neki a nagy-britanniai gyártás.

Ezt nemrégiben az Airbus maga is megerősítette. A cég, amely 25 brit telephelyen közvetlenül 15 ezer, a beszállítókkal együtt közvetve százezer brit alkalmazottat foglalkoztat, a brit gyártóbázisoknak körbeküldött felhívásában egyenes utalást tett arra, hogy ha a választók többsége a kilépésre voksol a népszavazáson, az kérdésessé teheti az Airbus jövőbeni nagy-britanniai beruházásait. A felhívás szerint ugyanis az Airbus üzleti modellje teljes mértékben arra épül, hogy a cég minden korlátozás nélkül mozgathassa Európában termékeit, alkalmazottait és üzleti elképzeléseit, és ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból, az “nem javítaná” az Airbus nagy-britanniai működésének versenyképességét.

A szerda esti BBC-interjúban Osborne mindezek alapján olyan hazárdjátéknak nevezte a Brexitet, vagyis Nagy-Britannia esetleges távozását az EU-ból, amelyet szavai szerint a brit gazdaság nem kockáztathat meg.

Hozzátette: a Brexit a brit ingatlanpiacon is súlyos sokkot okozna. A pénzügyminisztérium számításai szerint ilyen népszavazási eredmény esetén az ingatlanárak 10-18 százalékkal zuhannának.

A pénzügyminiszter szerint a piaci elemzők ennél is borúlátóbb becsléseket tartanak érvényben. Felidézte a Fitch Ratings minapi helyzetértékelését, amelyben a hitelminősítő a nagy-britanniai ingatlanárak 25 százalékos zuhanását is lehetségesnek nevezte.

Osborne visszautasította azt a riporteri felvetést, hogy az EU-tagságot pártoló tábor kampánya a gazdasági félelemkeltésre alapul. Kijelentette: Brexit esetén Nagy-Britanniának ténylegesen lenne mitől félnie. Említhetünk tetszés szerinti számú gazdasági mutatót, de ezeknek van egy közös vonásuk: mindegyikük előtt egy nagy, kövér mínuszjel állna, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, és ennek következményeit az emberek viselnék – fogalmazott a BBC-műsorban a brit pénzügyminiszter.

MTI/Kertész Róbert, London