A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egészségügyi bértárgyalásokon a testület többször hangoztatta, hogy problémát fog okozni az egyes szakorvosok által most kifogásolt jövedelemcsökkenés.

Éger István a TV2 Mokka című péntek reggeli műsorában azt mondta, a kormányzattal folytatott több mint egyéves bértárgyalás-sorozat eredményeként kompromisszumos megoldás született. “Nem optimum, csak kompromisszum” – fogalmazott. Kifejtette: miután a megállapodás kompromisszumos, nem lehetett minden egyes ember számára optimális megoldást elérni.

A szakorvosok érdekében többször konzultált az egészségügyi államtitkárral, aki azt mondta, egyedileg fogják megvizsgálni a béreket.

A kamara elnöke visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a bértárgyalásokon az érdekvédelmi szervezet nem képviselt volna minden egészségügyben dolgozót. Megjegyezte, a bérmegállapodás a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között köttetett, a MOK mint tanácsadó testület vett részt a megbeszéléseken.

“Mi többet tehet a kamara, minthogy két héten belül eléri azt, hogy a kormányzat orvosolja a szakorvosok problémáját?” – tette fel a kérdést. Az az ösztöndíj, amelyet most néhányan elveszítettek, semmilyen “bérelőnnyel” nem járt, most viszont egy rendszerszintű béremelés indult meg – mondta Éger István. (MTI)