Drágulás kezdődött az erdélyi és partiumi ingatlanpiacon, ám sok esetben az eladó által kért árszint túlzottan magas. Kolozsváron újabb boomra számítanak.

Érdekes lendületet vett a kolozsvári ingatlanpiac: úgy néz ki, mintha nagyon-nagyon emelkednének az árak, de ez nem köszön vissza az adásvételekben – értékelte a helyzetet a Krónika megkeresésére Bónis Endre, a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője.

Inkább csak arról van szó, hogy az árak indultak meg. „Őrült árakat kezdtek el kérni, egy Pata utcai háromszobás lakásért 120 ezer eurót kérnek, meg 70 ezer eurót kétszobás lakásért ugyanott. Egy kicsit 2007-es érzése van az embernek” – magyarázta a szakértő. Hozzáfűzte: meggyőződése, hogy ezek a lakások nem fognak ennyiért elkelni.

Az igaz, hogy viszonylag megnőtt a kereslet, de mindenki legfeljebb négyzetméterenként 1000–1100 eurós árat hajlandó kifizetni. Mint részletezte, a tulajdonosok érzik, hogy van kereslet, de kétséges, hogy négyzetméterenkénti 1200–1500 eurós árat bárki hajlandó lesz kifizetni.

Bónis Endre szerint jelenleg ott tartunk, hogy a lakástulajdonosok rosszul mérik fel a kereslet növekedésének mértékét. „Nem megalapozott az áremelés. A kolozsvári amúgy is érdekes piac, nagyon ritka a jó minőségű első osztályú lakás. Ami új építésű, annak a beosztása helyszűke miatt nem feltétlenül megfelelő, nincs elegendő zöldövezet mögötte, nincs infrastruktúrája” – magyarázta a szakértő.

Hozzáfűzte: „őrülten” nekiláttak építkezni, de az árak emelése nem a létrejött tranzakciók következménye.