Magyarország valamennyi megyeszékhelyén megnyitják kapuikat a jegybanki támogatással működő pénzügyi tanácsadó irodák. Az eddig már 13 megyeszékhelyen jelen lévő irodahálózat ugyanis a következő napokban új kaposvári, szekszárdi, székesfehérvári, szombathelyi és veszprémi kirendeltségekkel bővül.

Öt új irodával gyarapodik a magyarországi pénzügyi tanácsadó irodahálózat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a nonprofit pénzügyi fogyasztóvédelmi szervezetek részére kiírt újabb sikeres nyílt közbeszerzési eljárása révén – írja közleményében a jegybank.

Kaposvárott mostantól a Társadalmi Vállalkozások Országos Szövetsége, Székesfehérváron és Veszprémben a MERKATING Innovációs és Tanácsadó Közhasznú Nkft., Szekszárdon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Szombathelyen pedig a Szülőföld Kulturális, Sport, Pénzügyi Fogyasztóvédelmi és Örökségvédelmi Egyesület munkatársai nyújtanak díjmentes tájékoztatást a hazai pénzügyi szolgáltatásokról, kezelik a lakosság pénzügyi panaszait, problémáit, és nyújtanak támogatást a fogyasztóknak felelős pénzügyi döntéseinek meghozatalához.

Az új kirendeltségek megnyitásával megvalósul az MNB célja, mivel a pénzügyi tanácsadó irodahálózat immár az ország valamennyi megyeszékhelyén elérhetővé válik. A fogyasztóvédelmi partnerekkel megkötött jegybanki szerződések alapján ráadásul a pénzügyi és jogi kérdésekben jártas szakemberek az adott megyék további településein – összesen legalább 27 városban, községben – rendszeres kitelepülések keretében adnak személyesen információkat a fogyasztóknak, s tartanak pénzügyi előadásokat.

A pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadók személyesen, levélben, telefonon és elektronikusan is elérhetők. Szerepük a konkrét ügyekkel kapcsolatos segítségnyújtás mellett a fogyasztók pénzügyi ismereteinek bővítése, pénzügyi tudatosságuk erősítése. Éppen ezért javasolt egy-egy pénzügyi döntés előtt – s nem csak a szerződéskötés utáni problémával – felkeresni a fogyasztóvédelmi munkatársakat.

Az új irodákkal együtt számítva a jegybank immár összesen hét fogyasztóvédelmi nonprofit szervezettel működik együtt az ügyfelek biztonsága érdekében. A 2011-től működő pénzügyi tanácsadó irodahálózat eddig több mint 50 ezer ügy kapcsán – ebből csak tavaly több mint 13,5 ezer esetben – segített a fogyasztóknak. Az irodahálózat munkatársai 2017-ben a megyeszékhelyeken túl 275 esetben nyújtottak tanácsadást további településeken is.