Nem biztosított a valós piaci verseny a személyszállító ágazatban. A romániai fuvarozók tüntetnek, és munkabeszüntetéssel fenyegetnek.

A romániai fuvarozók a közlekedésügyi minisztérium székháza előtt szerveztek tiltakozó megmozdulást, amiért szóba került a személyszállítási szabályok módosítása – írja a Krónika.

Azt mondják, az október 6–7-ére meghirdetett népszavazást követően országos sztrájkba lépnek, amennyiben a közlekedési minisztérium az előzetes tervek szerint módosítja a megyei és megyeközi személyszállításra vonatkozó szabályozást.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke megerősítette a Lucian Șova közlekedési miniszter által a napokban elhangozatottakat, miszerint alig néhány szereplő uralja a megyei és megyeközi személyszállítási jogokat.

A többieknek esélyük sincs betörni közéjük, ameddig életben marad az a kitétel, amely elsőbbséget ad azoknak a vállalatoknak a közbeszerzési eljárás során, amelyek már a piacon vannak.

A hivatal ismételten kérte a közlekedésügyi tárcától ennek az előírásnak az eltörlését, hogy valós piaci verseny alakulhasson ki az ágazatban.

A minisztérium hivatalos statisztikái szerint Romániában 3600 olyan cég létezik, amelyeknek engedélye van a személyszállításra, miközben a megyei és megyeközi járatokat összesen 325 vállalat buszai bonyolítják. 28 ezer buszból mintegy 2900 szállítja a belföldi járatokon utazókat.