Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvényt, hogy a jövőben drasztikusan csökkentsék az idegenlégiósok számát az orosz csapatokban.

Nesze semmi, fogd meg jól! Így összegezhetnénk a Vlagyimir Putyin által aláírt törvényt, amelyben utasítják a sport minisztert és a szövetségeket az idegenlégiósok számának csökkentésére. Ennél azért többről van szó.

Bár a szerdán publikált törvényszöveg semmilyen konkrétumot, határidőt és keretszámot nem tartalmaz, az elvi álláspont megszületett. Az első villámértékelések szerint nem pénzkérdésről van szó, hanem arról, hogy Putyin személy szerint is megelégelte a sok külföldit a különböző kluboknál.

Előre jelezte a miniszter

A törvény megszületésében már áprilisban biztosak lehettek, amikor Vitalij Mutko sportminiszter fontosnak nevezte a külföldi sportolók számának drasztikus csökkentését.

A törvény szerint minden sportszerződést külön kell majd megvizsgálni, a szakszövetségek feladata lesz kidolgozni, hogy milyen alapon, hogyan építenek le.

Hét külföldi a pályán

Az orosz labdarúgó-szövetségnél már érvényben van egy szabály, eszerint egy csapatban egy időben maximum hét idegenlégiós lehet a pályán, ám azt nem szabályozzák, hogy egy-egy klub hány külföldit alkalmazhat. Most majd nyilván erről is döntenek.

A törvény nemcsak a sportolókra, hanem a szövetségeknél, kluboknál dolgozó edzőkre és a különböző területeken tevékenykedő külföldiekre is vonatkozik.

Minden bizonnyal sokan kerülnek majd az elbocsátandók listájára, egyelőre nem készült számítás, hogy a felmondott szerződések miatt mekkora anyagi kár érheti a klubokat.

Legutóbb, igaz, még nem a törvénnyel összefüggésben, a foci válogatott olasz szövetségi kapitányának, Fabio Capellónak a sorsáról cikkeztek sokat. A nem túl fényes Eb-selejtezős szereplés miatt sokan határon túl látták volna szívesebben az olasz szakembert, de végül Capellónak bizalmat szavaztak. Így aztán nem is kellett kifizetni a 21,4 millió eurós (6,7 milliárd forintos) lelépti díjat.

Dzsudzsák időben eligazol?

A magyar sportolók közül a legismertebb Dzsudzsák Balázs válogatott labdarúgó, ő a Dinamo Moszkvában játszik. Időről időre felröppen, hogy eligazol a klubtól, főleg azért, mert a Dinamónál jelentős fizetéscsökkentést terveznek. Az utolsó hírek szerint a Dárdai Pál vezényelte Herthában folytathatja.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz a külföldön profiskodó orosz sportemberekkel? A törvény velük nem foglalkozik, viszont a jégkorong-szövetségben néhány hete felvetették, hogy 28 évnél fiatalabb hokis ne szerződhessen külföldre. Az ötletet elvetették.