Oroszország számára nagy lehetőség lenne, ha a jövőben ráállna az ivóvíz exportálására – jelentette be Vlagyimir Putyin tanácsadója.

Az orosz államfő tanácsadója, Szergej Glazjov nem találta fel a spanyol viaszt, csupán egy régi projekt felmelegítésén gondolkodik. Oroszország, amely a világ legnagyobb víztartalékával rendelkezik, egy időben tervek kidolgozását kezdte el, hogyan lehetne nagy mennyiségben exportálni a vizet. A terv elhalt, de most leporolhatják az aktákat.

Glazjov szerint a projekt kidolgozását gyorsíthatja az a tény, hogy Oroszország mind kevesebb bevételre tesz szert a kőolaj és a földgáz eladásából a zuhanó világpiaci árak miatt. Ráadásul az orosz vízkészlet sokkal tovább elegendő, mint az olaj- és gáztartalék. Az ivóvíz már most hatalmas biznisz, és a következő évtizedekben a jelenleginek többszöröse lesz a kereslet.

A tanácsadó úgy látja, sürgősen hozzá kell fogni a tervek kidolgozásához, figyelembe véve egy sor ökológiai problémát és veszélyt. Azt mondja: nem szabad a szovjet időkben elkövetett környezetvédelmi bűnöket elkövetni, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni a kínálkozó üzletet.

Egy ideje felmerült, hogy Oroszország első nagy vízvásárló partnere Kína lehet. Alekszandr Tkacsov orosz mezőgazdasági miniszter kedden kínai tárgyalásai alatt egyeztetett is a kérdésről. A vizet az Altaj gazdaságilag ma még érintetlen térségéből Kazahsztánon át csőrendszeren szállítanák Kínába. Azonban egyelőre a kazahokkal nem kezdték el a megbeszélést a kivitelezésről.