A gazdaság fejlődésének akadálya lenne, ha Oroszország beszállna a fegyverkezési versenybe. A külföldi cégek 6-10 év múlva várnak fejlődést az orosz piacon.

Negyven ballisztikus rakétát állítanak még az idén hadrendbe – jelentette be az Európában frászt keltő hírt Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden. Jurij Usakov elnöki szóvivő szerdán már nyugtatgatta a piacokat, mondván: Oroszország mindent megtesz biztonsága érdekében, de nem érdeke beszállni a fegyverkezési hajszába, sokkal fontosabb a gazdaság stabilizálása és fejlesztése. A gazdaság egyébként messze nincs a legjobb állapotban, az amerikai és az uniós szankciós politika egyre erőteljesebben érezteti hatását, amelyre Moszkva egyfajta önellátással kíván választ adni, illetve azzal, hogy amerikai és európai uniós kapcsolatai mellett erőteljesen igyekszik új piacokat szerezni Ázsiában.

Az Oroszországban működő EU-s cégek sem derűlátóak. A nemzetközi piackutató ügynökség, a GfK Group szerdán publikált felmérése szerint, amelyben 108 nagyvállalat szerepelt, a döntő többség minimum 6, de inkább 10 évre teszi, hogy az oroszországi termelés elérje a szankciók előtti szintet. Az óra természetesen akkortól ketyeg majd, amikor feloldják a büntető intézkedéseket, ám ennek jelenleg semmi nyoma.

Az orosz piacon jelen lévő európai vállalatok 21 százaléka kimondottan drámainak értékelte a jelenlegi helyzetet, 5 százalékuk úgy vélte, hogy a szankciók alapjában megrendítették oroszországi működésüket. A tőkebefektetés megtérülését 2014-ben a többség 1-3 évre prognosztizálta, ezt most 5-6 évre tolták ki.

A válság miatt az orosz piac elhagyásáról döntött többek között a Stockmann, az Esprit, az OVS és a River Island, és jelentősen visszaesett az Unilever, az SCA és az Oriflame forgalma is. Ugyancsak komoly problémákkal küzdenek az orosz piacon az autóipari óriások, a BMW, a Renault, a Mercedes, a Volkswagen, a Peugeot és a Fiat is. A felmérésben megkérdezettek évről évre egyre csökkenő arányban hittek abban, hogy Oroszországban érdemes befektetni, számuk 2012-ben 70 százalék volt, 2013-ban 59 százalék, tavaly 31 százalék, míg ebben az évben már csak 23 százalék.