A SIPRI kedden közzétett adatai szerint tavaly 1 százalékkal növekedtek globálisan a hadi kiadások. Bár kevesebbet költött, változatlanul az Egyesült Államok vezeti a listát.

Washington 2015-ben 2,4 százalékkal kevesebbet fordított különböző katonai kiadásokra és fegyverkezésre. Az 596 milliárd dolláros összeg azonban így is az első helyen tartja Amerikát. A világ fegyverekre és hadseregekre 1 százalékkal költött többet, mint 2014-ben, az összérték 1700 milliárd dollár volt – olvasható a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentésében.

A második helyen Kínát találjuk 215 milliárd dollárral, ami 7,4 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbival szemben. A harmadik Szaúd-Arábia, amely 5,7 százalékos növekedéssel 87,2 milliárd dollárt költött. Nem került dobogóra Oroszország, noha 7,5 százalékkal szánt többet a hadi kiadásokra, új fegyverek fejlesztésére, összesen 66,4 milliárd dollár értékben.

A jelentésben megállapítják, hogy a csekélynek mondható 1 százalékos növekedés összefüggésbe hozható az olaj árának drasztikus csökkenésével, vagyis több ország kevesebb bevételre tett szert, és így kevesebbet is költött különböző ágazatokban.