Lehetségesnek nevezte Barack Obama amerikai elnök, hogy pokolgép okozta az orosz utasszállító tragédiáját, amelyben 224-en veszítették életüket.

Úgy gondolom, fennáll a lehetősége annak, hogy pokolgép volt a fedélzeten, és mi ezt nagyon komolyan vesszük – nyilatkozott az elnök a CBS hálózatához tartozó KIRO televíziónak. Saját nyomozóink és hírszerzésünk sok időt fognak eltölteni azzal – mielőtt végérvényes kijelentéseket tennénk -, hogy nagy biztonsággal megállapítsák, mi történt. De nyilvánvalóan lehetséges, hogy pokolgép volt a fedélzeten – mondta.

A kérdésre, hogy vajon Oroszország szíriai katonai fellépése vezetett-e a történtekhez, Obama így felelt: Ez a nagy kérdés.

Csütörtökön előbb a brit külügyminiszter, majd David Cameron miniszterelnök is felvetette a terrorista merénylet valószínűségét, és az Iszlám Államot tették felelőssé a katasztrófáért. Az Iszlám Állam egyiptomi szárnya egyébként kétszer is magára vállalta a felelősséget az orosz utasszállító lezuhanásáért.

Az egyiptomi hatóságok kizárták annak lehetőségét, hogy az Airbus A321-es repülő fedélzetén robbant volna bomba, ám valószínű, hogy a hajtóműben robbanás törtét, ez pedig akár pokolgéptől is lehetett. A katasztrófával hozható összefüggésbe, hogy leváltották a Sarm es-Sejk-i repülőtér parancsnokát.

A Szentpétervárra tartó gép fedélzetén 217 utas, köztük 25 gyermek, és 7 fős személyzet tartózkodott, valamennyien meghaltak.

Fotónkon a budapesti orosz nagykövetség, a gyászolók virágaival.