A Fancy Bear hackercsoport hamis e-mailekkel próbálta német politikusok jelszavait kicsalni. A technika Hillary Clinton ellen már bevált.

Egy orosz kiberkém csoport az amerikai elnökválasztás után a közelgő németországi választásokat is megpróbálja befolyásolni, állítja a német hírszerzés.

A Fancy Bear vagy APT 28 néven ismert hackercsoport német politikai pártokat vett célba. Spear-phishing támadással próbálkoztak, vagyis olyan e-maileket küldtek a politikusoknak, amelyekkel jelszavaikat próbálták kicsalni – írja a computerworld.hu.

Úgy állították be, mintha a levelek feladója a Google volna, és azt kérték a címzettektől, hogy gépeljék be felhasználói adataikat. Ezt a módszert korábban Hillary Clinton kampányában sikerrel alkalmazták, és a lopott e-mailekkel, amelyeket a WikiLeaksen szellőztettek meg, alaposan belezavartak a választási kampányba.

Németországban a kiberkémek propagandát és álhíreket is terjesztenek, hogy destabilizálják a kormányt, és erősítsék a szélsőségeseket. Hans-Georg Maassen hírszerzőfőnök szerint egyre erősödik a tevékenységük, és várható, hogy a közeljövőben német politikusokat is megpróbálnak majd lejáratni a közösségi hálózatokon terjesztett álhírekkel.