Egy év alatt több mint öt százalékkal bővült a hazai kiskereskedelmi forgalom, ez azonban sehol nincs ahhoz az őrületes tempóhoz képest, amelyet a webáruházak diktálnak. A csomagküldő és internetes eladások volumene 38 százalékkal ugrott meg tavaly szeptemberhez képest.

Szeptemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene összességében 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a vásárlások értéke 833 milliárd forint volt – derül ki a KSH adataiból. A forgalom 45 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, 38 százalékát a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, míg 17 százalékát az üzemanyagtöltő állomások hozták össze.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene négy százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 5,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (9,9 százalék), az iparcikk jellegű vegyes (5,2 százalék), textil-, ruházati és lábbeli- (3,1 százalék), a gyógyszer- gyógyászatitermék- (2,2 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (1,1 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (-1,4 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,3 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 38 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 7,7 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,4 százalékkal emelkedtek.

Az év első kilenc hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene így összességében 4,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.