Több tízezer munkahelyet veszélyeztetnek és évente több mint 3,5 milliárd euró kárt okoznak az Európai Unió tagországaiban a hamis órák és ékszerek. Magyarország különösen fertőzött: a piac közel 17 százalékát a hamisítványok adják.

Több mint 3,5 milliárd euró kárt okoz a hamis órák és ékszerek forgalmazásából származó közvetlen és közvetett bevételkiesés az Európai Unióban, emellett 28 500 munkahely megszűnését is okozza – közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának jelentése alapján.

A jelentésből az is kiderül, hogy Magyarországon évente átlagosan több mint 40 milliárd forint kár éri az iparágat, emellett a magyar piac az uniós átlagnál valamivel fertőzöttebb terület, a magyar óra- és ékszerpiac forgalmának 16,9 százaléka fertőzött hamis termékekkel. Németh Mónika, a HENT titkára a közleményben kifejtette: Magyarországon sokan viselnek olyan karórákat és ékszereket, amelyekről nem is gondolnák, hogy hamisak. A bevételkiesés nemcsak komoly makrogazdasági károkkal, hanem munkahelyi elbocsátásokkal is jár. 

Az unió legfertőzöttebb piaca Görögország, ahol a szektor csaknem negyedét lepik el a hamisított termékek. Ezt követi Olaszország 20,5 százalékkal, majd a magyar piac. Ugyanakkor a hamisított órák és ékszerek miatt az iparági veszteség kétharmada mindössze négy – olasz, francia, német és spanyol – piacon generálódik. A legnagyobb vesztes Olaszország, ahol a kár eléri a 400 millió eurót, ezt követi Franciaország 336 millió euróval, Németország 247 millió euróval, végül Spanyolország 204 millió euróval.

Az EU-ban a 268 millió euró áfakiesés jelenti a legnagyobb lyukat az adóbevételekben, ezt követi a 135 millió eurós kiesés a társadalombiztosítási járulék összegéből. Végül 45 millió euró adókieséssel lehet számolni a társasági és osztalékadóból is. (MTI)