Az idei harmadik negyedévben ismét zsugorodott a személyi számítógép piac. Az otthoni felhasználók nem akarnak új PC-t vásárolni öregedő masinájuk helyett.

Az IDC adatai szerint a harmadik negyedévben 4 százalékkal csökkentek a szállítások, míg a Gartner 6 százalékos zsugorodásról számolt be az előző év azonos időszakához képest – írja a computerworld.hu.

A Gartner egyértelműen az otthoni felhasználókat „okolja” az immár két éve tartó lejtmenet miatt, ami az iparág történetének leghosszabb ideje tartó visszaesése.

Mikako Kitagawa, a piackutató cég elemzője közleményében azt írja, hogy felmérésük szerint a fejlett országokban élő otthoni felhasználók többsége legalább háromféle eszközzel rendelkezik, és ezek között a személyi számítógép nem kiemelt fontosságú berendezés. Így nem érzik szükségét annak, hogy ugyanolyan sűrűn lecseréljék PC-jüket, mint korábban. Sőt, egyesek már egyáltalán nem fogják upgrade-elni a számítógépüket.

Bár már a vállalatok sem vásárolnak új PC-ket olyan gyakran, mint régebben, versenyképességük, üzleti hatékonyságuk megőrzése érdekében előbb-utóbb le fogják cserélni számítógépeiket. Ha lesz még egyáltalán növekedés a PC-piacon, az a Windows 7-ről a Windows 10-re áttérő vállalatoknak lesz majd köszönhető.

Egy 550 otthoni felhasználót megkérdező felmérés szerint csak 12 százalékuk vásárolt új PC-t 2015-ben, 62 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy nem szándékozik új gépet venni a következő 12 hónapban.

Több mint egynegyedük használ ötéves vagy annál öregebb PC-t,. Ennek a csoportnak a 70 százaléka mondta azt, hogy nincs szüksége új rendszerre.