Autotechnika és Automotive Hungary, Primanima, Marketing Expo, Margó Irodalmi Fesztivál, Csabai Kolbászfesztivál, Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál, Pécsváradi Leányvásár, Nyitott műtermek délutánja, Szigligeti Süllőfesztivál: a hét eseményeiből válogattunk.

Október 18-20. Autotechnika és Automotive Hungary (Budapest)

A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban találkoznak az autógyártás képviselői. A rendezvény a magyar és közép-kelet-európai járműipart bemutató komplex fórum, ahol az autógyártás teljes spektruma jelen van. A kiállításon a magyar járműipar meghatározó szereplői, az autógyárak, beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek kollektív standjai lesznek jelen. A sort új kiállítók is bővítik Németországból, Dél-Koreából, Olaszországból, Svájcból és Taiwanról.

Október 18-21. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál (Budaörs)

Az idén is több mint 500 nevezés érkezett a világ minden szegletéből a Primanimára. A szervezők mindent megtesznek, hogy a lehető legprímább animációs filmeket mutassák be. A Primanima az animációs elsőfilmesek nemzetközi versenye és fesztiválja. A program alapítói 2012-ben azzal a céllal hozták létre a fesztivált, hogy fiatal alkotók számára teret adjanak a bemutatkozásra, és hogy Budaörs kulturális életét művészeti és oktatási programokkal színesítsék. A versenyprogram négy szekciójában diákfilmek, diplomafilmek, elsőfilmek és gyerekeknek készült filmek versenyeznek egymással. A vetítési programokat animációs játszóház, nemzetközi workshopok, beszélgetések, koncertek egészítik ki.

Október 19. Marketing Expo (Budapest)

A Marketing Expo a marketing legnagyobb országos rendezvénye, ami 2010 óta a legtöbb vállalkozót és kivitelezőt mozgatta meg, eddig közel 10 ezer résztvevővel. Konferencia, kiállítás és vásár, különleges ajánlatok százai, válogatott, minőségi partnerekkel.

Október 19-22. Margó Irodalmi Fesztivál (Budapest)

Fesztiválhangulat, a kortárs magyar írók legjava, friss megjelenések, kurrens külföldi meghívottak és harmadik alkalommal könyvvásár az őszi Margón. 2011-ben rendezték meg először a Margó Irodalmi Fesztivált az Ünnepi Könyvhét alternatív programsorozataként, különböző belvárosi helyszíneken. Olyan íróközpontú irodalmi eseményt szerettek volna szervezni, ami megmutatja a könyveken túli világot. Az évek során több margós program önálló sorozattá alakult, így például a Rokonok, a Kedvencek temetője vagy az Éjszaka a múzeumban.

Október 19-22. Csabai Kolbászfesztivál (Békéscsaba)

Hagyományok és újdonságok. Ez jellemzi a 21. Csabai Kolbászfesztivál (képünkön) programjait a kolbász fővárosában, Békéscsabán. Hagyományos kolbásztöltő versenyek, gasztronómiai csemegék, színvonalas, minden korosztály igényeit kielégítő koncertek és zenei előadások egész sorát vonultatják fel. A Csabai Kolbászfesztivál az összetartozásról, az értékek és tradíciók megőrzéséről és ápolásáról szól. A csabai kolbász – mint kiemelt nemzeti értékünk – készítése ma is élő népszokás Békéscsabán. A fesztivál arra hivatott, hogy hagyományőrző események sorozatával ezen érték kézzelfogható közelségbe kerüljön a hazai és külföldi látogatók számára egyaránt. A Csabai Kolbászfesztiválon természetesen idén is a kolbász lesz a középpontban.

Október 20-22. Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál (Tata)

Idén ősszel újra a gasztronómiáé a főszerep a tatai Öreg-tó partján. Az Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál azonban nem csak a gasztronómiáról szól. Az interaktív bemutatók keretében kicsik és nagyok is megismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a csodálatos utazó akvárium a vízi világba enged betekintést, a tradicionális halászati eszközök bemutatója pedig a régmúlt halászszokásait eleveníti fel.

Október 20-22. Pécsváradi Leányvásár (Pécsvárad)

Az 1966 óta megrendezésre kerülő Pécsváradi Leányvásár több évtizedes hagyományos rendezvény a kistérségben. Zengővárkony és Pécsvárad magyar fiataljai Lukács-napjához kötődően találkoztak, ismerkedtek szórakoztak október 18-hoz közel eső hétvégén. Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, barátságkötő, szerelem-ébresztő alkalom. Ezt a játékos, kedves ünnepet nevezték el leányvásárnak, amely most már évről évre gazdag programmal csábítja a látogatókat a településre: hagyományőrző népi együttesek seregszemléje, menettánc, gálaműsor, népművészeti kirakodóvásár egyaránt megtekinthetők ilyenkor a város központjában.

Október 21. Csipkebogyó Fesztivál (Szarvaskő)

A helyi hagyományok szerint elkészülő csipkelekvár főzés bemutatása mellett szórakoztató programokkal, csipketeával, forralt borral, egész napos kézműves bemutatókkal, falukerülő túrákkal, játszóházzal, valamint kistermelők és népművészeti termékek vásárával várják a vendégeket  az Ófaluba.

Október 21. Nyitott műtermek délutánja (Budapest)

A Nyitott műtermek délutánján bárki betekinthet a kulisszák mögé. Október 21-én, szombaton több műteremház is nyitva áll, hogy az érdeklődők találkozhassanak az ott alkotó képzőművészekkel, akik szívesen mutatják be korábbi műveiket vagy akár éppen most készülő munkáikat, mesélnek magukról, inspirációjukról, illetve bármiről, amit szeretnél tudni az alkotás folyamatáról.

Október 21-23. Szigligeti Süllőfesztivál (Szigliget)

Október végén a Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.