Több mint 300 határőrt és rendőrt küldenek a visegrádi négyek ( Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia) Görögországba, hogy a görög déli határoknál meg tudjuk állítani a menekülthullámot – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön.

A V4-ek arról is megállapodtak Máltán, hogy közösen hozzájárulnak azoknak a pénzügyi alapoknak a feltöltéséhez, amelyek a migrációs hullám megfékezéséhez szükségesek – közölte a kormányfő az M1 csatornának nyilatkozva Vallettán rendezett EU-Afrika csúcstalálkozón.

Decemberben V4-csúcstalálkozó lesz Prágában, ahol a dél-koreai elnök is jelen lesz. A cseh fővárosban megvitatják majd az EU megreformálására vonatkozó brit javaslatokat is.

A máltai EU-Afrika-csúcstalálkozóról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: fájdalmas, de be kell ismerni, hogy „néhány görög komphajókapitány a migráció elleni küzdelemben hatékonyabb, mint a 28 (uniós) miniszterelnök többszöri találkozó után”. Szemben azzal, amit az EU-s kormányfők rendszeresen mondanak, vagyis hogy a menekültáramlat nem állítható meg, kiderült: amint a görög hajós kapitányok úgy döntöttek, nem szállítják át a migránsokat a szigetekről a szárazföldre, rögtön megszakadt a migrációs hullám.

Orbán Viktor elmondta, csütörtök délután Vallettában a 28 EU-s kormányfő külön is találkozik, és ezen a – szerinte nehéznek ígérkező – megbeszélésen tisztázniuk kell, mit akarnak Törökországtól.

A magyar álláspont úgy szól: „mi nem akarjuk, hogy az EU úgy üljön le tárgyalni Törökországgal, hogy azt a benyomást kelti, Törökország fogja őt megmenteni. Úgy nem lehet tárgyalni, hogy a másik fél azt gondolhatja, ő az utolsó reménye az egyik tárgyalófélnek”.