A közép-európai cégek pénzügyi igazgatói optimistábbak cégük gazdasági kilátásait illetően, mint az elmúlt három évben bármikor. A pozitív szemlélet legfőbb oka a 2018-ra várt gazdasági növekedés.

A Deloitte felmérése szerint a pénzügyi vezetők átlagosan 2,4 százalékos GDP emelkedést prognosztizálnak a régióban, ami 0,5 százalékponttal több, mint a 2017-re várt ütem. (A tanácsadó közép-európai CFO-felmérése (a vállalati pénzügyi vezetők véleményéről készített összegzés) a régió 12 országában közel 600 pénzügyi vezető megkérdezésével készült.) A vállalatok bizalmi indexe enyhe emelkedést mutat az egy évvel ezelőttihez képest, ami arra utal, hogy a pénzügyi vezetők hisznek vállalatuk jó kilátásaiban és az emelkedő árbevételben az elkövetkező év során.

Földvári Roland, a Deloitte CFO Program vezetője a közleményben kifejti: a felmérésből egyértelműen látszik, hogy Magyarországon a pénzügyi vezetők 2018-ra és az azt követő időszakra optimizmussal tekintenek. Ezt a bizakodásra okot adó légkört némileg beárnyalják olyan kihívások, mint a képzett munkaerő bevonzása és az általános üzleti költségek növekedése. 

A vállalati digitalizáció elterjedésének korában a pénzügyi vezetők  gyorsan felismerték, hogy a folyamatok automatizálása elkerülhetetlen, különösen a pénzügyi területen. A felmérés azonban azt mutatja, a pénzügyi vezetők csupán 7 százaléka gondolja úgy, hogy a pénzügyi terület teljes mértékben felkészült a cég egyre növekvő digitalizációs igényére. Ez az arány leginkább a termelő, valamint a technológiai, média és telekommunikációs (TMT) iparágakban magas. 

A folyamat-automatizálástól várható költségmegtakarítást illetően megoszlanak a vélemények: a válaszadók harmada szerint a megtakarítás legfeljebb 10 százalék lesz, és közel hasonló arányban vannak azok a vezetők, akik akár 10-40 százalékos költségcsökkenést is elérhetőnek tartanak. A digitális stratégia fő elemeként a digitális üzleti folyamatok irányítását, a Big Data, azaz adatalapú működési modellek alapján új adatelemzési megoldások kidolgozását és a pénzügyi funkció digitalizálását jelölték meg legtöbben. (MTI)