Az Európai Bíróság szerint önmagában azzal semmi baj sincs, ha az üzletben olyan számítógépet értékesítenek, amelyre már feltelepítették a működtetéséhez szükséges programokat. Ebben az esetben nincs szükség arra sem, hogy a szoftverek árát külön feltüntesse a kereskedő.

Az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárás keretében állást foglalt a telepített szoftverekkel értékesített számítógépekkel kapcsolatban. A testület szerint az olyan kereskedelmi gyakorlat, amely előre telepített szoftverekkel rendelkező számítógép értékesítésére vonatkozik, nem minősül tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak, amennyiben az ajánlat nem ellentétes a szakmai gondosság követelményeivel, valamint nem torzítja a fogyasztó gazdasági magatartását – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

A bíróság rámutatott, hogy a vizsgált kereskedelmi gyakorlat megfelel egy átlagfogyasztó jogos elvárásainak, hiszen a fogyasztók jelentős része a számítógép és a szoftverek külön történő vásárlásához képest a szoftverekkel rendelkező és azonnal használható számítógép vásárlását részesíti előnyben. A szervezet határozatában kifejtette továbbá, hogy nem akadályozza meg a fogyasztót a tájékozott ügyleti döntés meghozatalában, ha az egyes szofverek árát nem tüntetik fel külön-külön és nem is készteti arra, hogy olyan ügyleti döntést hozzon, amelyet egyébként nem hozott volna meg. Mivel jelen esetben az egyes szoftverek ára nem minősül lényeges információnak, így az árak feltüntetésének elmaradása nem tekinthető megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak.