Szeptembertől kizárólag a Budapesti Békéltető Testület jogosult eljárni olyan határon átnyúló, fogyasztó és vállalkozás közötti vitákban, amelyek online adásvétellel vagy online szolgáltatási szerződéssel kapcsolatban merülnek fel.

Legkésőbb jövő januártól az Európai Unió minden tagállamában, így Magyarországon is megkezdi működését az online vitarendezési platform. Az Európai Bizottság hozza létre a honlapot, amelyen a fogyasztók regisztrálhatnak. Ezen keresztül lesz lehetőségük, hogy online vásárláshoz kapcsolódó jogvitáikat rendezzék egy kérelem kitöltésével, elkerülve a bírósági eljárást – olvasható a Budapesti Békéltető Testület honlapján.

A vitarendezési platform az online adásvételi vagy online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén vehető igénybe. Ilyen eset például, ha egy magyar fogyasztó német cég online boltjából vásárolt valamit, vagy fordítva, ha egy német tartózkodási helyű fogyasztó magyar vállalkozás webshopjából rendelt, és ezzel kapcsolatban támadt vitájuk.

Minden uniós tagállam köteles online vitarendezési kapcsolattartó pontot működtetni, ahol minimum két tanácsadónak kell rendelkezésre állnia. Ők segítik a vitás feleket, ha az eljárással kapcsolatban kérdésük merülne fel. Ezt a feladatot Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület látja el.

A vitarendezésre csak a fogyasztó kezdeményezésére van lehetőség. Először azonban meg kell próbálni közvetlenül a kereskedővel rendezni a vitás kérdést, mivel az alternatív vitarendezési fórumok ezt előzetes eljárási feltételként szabhatják, és a fogyasztónak bizonyítania kell, hogy ezt megtette. (Online viták esetén kézenfekvő az e-mail-t választani a kereskedővel való kapcsolattartásra.)

A panasz benyújtását követően az online vitarendezési platform azonnal továbbítja azt a másik félnek. Ezt követően a feleknek meg kell egyezniük egy alternatív vitarendezési fórumról, amelyik eljár az ügyben. Ha a feleknek ez nem sikerül 30 napon belül, vagy ha a platform nem tud a benyújtott adatok alapján olyan alternatív vitarendezési fórumot sem azonosítani, amelynek hatásköre van eljárni, nincs mód a panasz további feldolgozására.

2015. szeptember 11-től a határon átnyúló online fogyasztói jogviták elbírálására Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület rendelkezik kizárólagos illetékességgel. Az eljárás ingyenes.

A legfontosabb 25 kérdésre adott választ itt olvashatja.