A napokban megjelent az online számlázóprogramok elektronikus adatküldésének részleteiről szóló NGM rendelettervezet; a legfontosabb tudnivalókat Héhn Miklós, az RSM Hungary számviteli üzletágának vezetője ismerteti.

Egy év múlva, 2018. július 1-től már valós idejű elektronikus adatszolgáltatásra kötelezettek az online számlázóprogramot használó társaságok, a 100.000 forintos áfatartalom feletti számlák esetében – írja friss bejegyzésében Héhn Miklós, az RSM Hungary számviteli üzletágának vezetője. A tesztelés elkezdéséhez előzetes regisztráció szükséges.

A rendelettervezet alapján pontosan látható, hogy a társaságoknak az online számlázóprogramból kibocsátott számláik adatait azonnali – de legkésőbb 24 órán belüli – adatküldéssel kell megküldeniük az adóhatóság felé. A NAV felé bejelentett számlázóprogramokból az adatküldésnek elektronikusan kell megtörténnie, amelyre egy éves felkészülési időt biztosít a szabályozás.

Az elektronikus adatszolgáltatás tesztelése az adózó előzetes regisztrációja után kezdődhet el. A regisztráció során az adatszolgáltató és a számlázóprogram is azonosításra kerül, és az adóhatóság ellenőrzi a képviselői jogosultságot. A beküldött információcsomagnak legalább az Áfa tv. által előírt adatokat kell tartalmaznia. 

Kikre vonatkozik az azonnali számlaadat-küldési kötelezettség?

A számlaadatok elektronikus továbbításának kötelezettsége mind a hazai, mind az adószámmal, vagy adóregisztrációval rendelkező cégeket érinti. A részletszabályok ismeretében már pontosabban felmérhető, hogy milyen IT-fejlesztéseket kell végrehajtani az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez.

Az alapos felkészülés pedig minden vállalkozásnak alapvető érdeke, hiszen a kötelezettség elmulasztása számlánként akár 500 ezer forintig terjedő bírságot is vonhat maga után.

Hogyan változik a tételes áfanyilatkozat-tételi kötelezettség?

A rendelettervezet szerint a tételes nyilatkozattétel rendje is változik majd.  A százezer forint áfaösszeget meghaladó számlák adatainak online megküldésére kötelezett társaságok mentesülnek a korábbi formában megszokott rendszeres tételes áfanyilatkozat-tételi kötelezettség alól.