Bár majd fél év állt rendelkezésre a felkészülésre, végül mégis csúszik az online kasszára kötelezettek körének kiszélesítése – a hírt Fekete Zoltán Titusz, az RSM Hungary adómenedzsere kommentálja.

Közel 30 000 vállalkozást érintett az az október 1-jei határidő, amikortól újabb cégek lettek volna kötelesek online pénztárgépet használni. Ám az eredetileg kijelölt határidő tarthatatlanná vált, hiszen három héttel a tervezett indulás előtt még engedélye sincsen azoknak az újfajta szabályozásnak megfelelő gépeknek, amelyek használatára az autószerelők, masszőrök, diszkósok, tisztítási szolgáltatók kötelezettek lettek volna – írja friss bejegyzésében Fekete Zoltán Titusz, az RSM Hungary adómenedzsere. Arról a legutolsó napokban már nem is volt érdemes beszélni sem, hogy az engedélyek utolsó pillanatban történő esetleges kiadását követően vajon a gyártók képesek lesznek-e időre legyártani, a forgalmazók pedig üzembe helyezni az online kasszákat minden érintettnél.

A nemzetgazdasági tárca elkerülve az online kasszák első körös bevezetésekor kialakult helyzetet, módosított a korábbi határidőn és az online pénztárgépek használatára kötelezettek körének kiszélesítését mindenki számára egységesen 2017. január 1-jére halasztotta.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentése megerősítette azt az általunk is felvetett irányt, hogy a kialakult helyzetben üdvözítendő lépést jelentene az online kasszák kiterjesztésének határidejének módosítása.

A kasszák elérhetetlensége miatt az új szabályozás életbe léptetése megugorhatatlan akadály elé állítaná nem csak az érintett vállalkozásokat, hanem azokat a cégeket is, amelyek már eddig is kötelezettek voltak, ám valamilyen oknál fogva október 1. után szükségük lett volna új pénztárgép beszerzésére.