Decembertől videótolmács-szolgáltatást vezet be az MNB személyes ügyfélszolgálatán a hallássérült ügyfelek egyenlő esélyeinek megteremtésére, illetve szintén e naptól kezdve ingyenes zöld hívószámon fogadja a telefonos ügyfélmegkereséseket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) december elsejétől – a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) együttműködve – kísérleti jelleggel videótolmács-szolgáltatási rendszerrel szolgálja ki a személyes ügyfélszolgálatát felkereső hallássérült ügyfeleket az egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése érdekében – olvasható a jegybank közleményében.

A személyes tolmácsszolgáltatáshoz képest ennek előnye, hogy előzetes időpontfoglalás nélkül, azonnal, valós időben hívható tolmácsok segítik a kommunikáció akadálymentesítését. A jelnyelvet használó ügyfeleknek a tolmácsok jelnyelven közvetítik az ügyintéző információit, az ügyfél kérdéseit pedig hangzó nyelvre fordítják. A jelnyelvet nem ismerő hallássérült ügyfelek számára írásban nyújt segítséget a szolgáltatás.

A kommunikáció akadálymentesítése révén nem csupán a panaszkezelés válik gördülékennyé, hanem nőhet a hallássérült ügyfelek pénzügyi tájékozottsága, tudatossága, s bővülhetnek ismereteik is. Az MNB technológiai szolgáltatásaik fejlesztése során törekedett a speciális ügyfélkör igényeinek hatékonyan megfelelő, korszerű online felhasználói élményt nyújtó alkalmazás kialakítására, hozzájárulva a speciális igényű ügyfelek független életviteléhez, felelős pénzügyi döntéseik meghozatalához.

Szintén december 1-től az MNB, illetve a Pénzügyi Békéltető Testület telefonos ügyfélszolgálatának hívószáma az eddigi 40-es, helyi tarifával hívható szám helyett ingyenesen hívható 80-as „zöld” számmá változik, a médiahatóság egy rendeletével összhangban. Ennek megfelelően december 1-ig a telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége 06-40/203-776, december 1-től pedig 06-80/203-776 lesz.

Az év utolsó hónapjától az esetleg még a 40-es számra érkező hívásokat 2017. május 31-ig automatikusan átirányítják a 80-as hívószámra (így nem kell kétszer tárcsázni), jövő év június 1-től augusztus 31-ig pedig a 40-es szám hívásakor hangbemondás tájékoztatja az ügyfeleket az új hívószámról. Az ügyfélszolgálat egyéb (postai, elektronikus levelezési) elérhetőségei változatlanok maradnak.